Український фільм, номінований на «Оскар», з 9 березня виходить у прокат

Український фільм, номінований на «Оскар», з 9 березня виходить у прокат

15 Лютого 2023
2617
15 Лютого 2023
12:09

Український фільм, номінований на «Оскар», з 9 березня виходить у прокат

2617
Прем'єра в Україні відбудеться за три дні до церемонії «Оскар»
Український фільм, номінований на «Оскар», з 9 березня виходить у прокат
Український фільм, номінований на «Оскар», з 9 березня виходить у прокат

9 березня в український прокат виходить стрічка «Будинок зі скалок» данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта. Стрічку покажуть у Києві, Харкові, Львові, Одесі та інших містах України.  

Нагадаємо, 24 січня стало відомо, що фільм змагатиметься за «Оскар» у номінації «Найкращий документальний повнометражний фільм».

«Будинок зі скалок» — другий фільм в історії незалежної України, який отримав номінацію на «Оскар». Стрічка створена за підтримки Дежавного агентства України з питань кіно. Це спільний проєкт Данії, Фінляндії, Швеції та України. Українськими співпродюсерками фільму стали Дар’я Бассель та Віка Хоменко, а лінійним продюсером та другим режисером – Азад Сафаров. 

Фільм розповідає історію дитячого будинку у нині окупованому Лисичанську. На момент зйомок від лінії фронту його відділяли лише 20 кілометрів. Герої фільму – діти, яких залишили батьки. У притулку вони очікують на вирішення своєї долі: повернення до старої домівки або ж переїзду до нової. Працівниці притулку дарують дітям моменти радості та спокою і повертають у вже майже втрачене дитинство.

 

Раніше «Будинок зі скалок» отримав одну з найпрестижніших нагород у світі — за «Найкращу режисуру» на кінофестивалі в Санденсі. Також фільм здобув дві нагороди на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival та перемогу на Ґетеборзькому кінофестивалі у Швеції. В Україні фільм було підтримано Державним агентством України з питань кіно.

Сімон Леренґ Вільмонт народився в Копенгагені (Данія). Закінчив Національну кіношколу Данії у 2009 році. У його фільмографії: «Над землею, під небом» (2008, приз за найкращий короткометражний фільм на фестивалі Vision du Réel), «Начальник гуртожитку» (2009), «Чікара — син борця сумо» (2013, найкращий середньометражний документальний фільм на МКФ «Аль Джазіра»), «Чемпіон з фехтування» (2014, найкращий короткометражний документальний фільм на МКФ «Аль Джазіра»).

Фільм Сімона «Віддалений гавкіт собак» (2017) здобув кілька міжнародних відзнак, зокрема приз «Найкраща перша поява» на фестивалі IDFA, найкращий скандинавський документальний фільм на МКФ у Ґетеборзі, приз «Золотий Александер» на МКФ у Салоніках, відзнаку Viktor на фестивалі Doc.fest у Мюнхені та приз за найкращий повнометражний документальний фільм на МКФ у Сан-Франциско. Крім цього, стрічка отримала у 2018 приз студентського журі на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. Також у 2018 році фільм боровся за звання кращого документального фільму Європейської кіноакадемії і потрапив до шортлиста на 91-ту премію «Оскар».

У своїй документальній картині «Будинок зі скалок» режисер продовжує досліджувати тему довгострокових наслідків війни і пропонує глибше подивитися на те, який відбиток вона залишає на найвразливішій частині суспільства. 

Нагадаємо, на здобуття номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» Україна висувала фільм «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач. Історія на основі фактів авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines увійшла до довгого списку претендентів на «Оскар», однак до короткого переліку вона не потрапила.

Фото: «Будинок зі скалок»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду