Повʼязаний з «Вагнером» канал оприлюднив відео ще однієї «страти» кувалдою

Повʼязаний з «Вагнером» канал оприлюднив відео ще однієї «страти» кувалдою

13 Лютого 2023
3765
13 Лютого 2023
11:58

Повʼязаний з «Вагнером» канал оприлюднив відео ще однієї «страти» кувалдою

3765
Як стверджують у телеграм-каналі, чоловік, якого нібито стратили на відео — колишній російський ув’язнений, який вступив до лав «Вагнера», а потім здався в полон ЗСУ.
Повʼязаний з «Вагнером» канал оприлюднив відео ще однієї «страти» кувалдою
Повʼязаний з «Вагнером» канал оприлюднив відео ще однієї «страти» кувалдою

Наближений до угруповання «Вагнера» телеграм-канал Grey Zone опублікував відео ще однієї позасудової страти російського вʼязня, який, як стверджується, поїхав на війну з Україною у складі угруповання, але згодом добровільно здався в полон. Про це повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі. 

На кадрах, справжність яких поки не встановлена, імовірна жертва вбивства називає себе народженим у Криму Дмитром Якущенком. Дивлячись у камеру, чоловік розповідає, що вирушив на передову з вʼязниці, але потім зрозумів, «що це не його війна». Далі він стверджує, що перебуваючи в місті Дніпро, отримав удар по голові і знепритомнів, а отямився вже в підвальному приміщенні, де йому сказали, що «судитимуть».  

Весь цей час за спиною нібито Якущенка стоїть особа з кувалдою в руках. Наприкінці відео він бʼє кувалдою по місцю, де розташована його голова. У цей момент більша частина кадру розмита, тому зрозуміти, що саме відбувається, неможливо. Але людина, яка представилась Якущенком, одразу падає назад, а особа з кувалдою завдала по ній ще кількох ударів. 

Інформацію про те, що на відео фігурує саме Дмитро Якущенко, підтверджують лише твердження чоловіка та повідомлення телеграм-каналу. 

Окрім сцени ймовірного вбивства, у ролику Grey Zone також є фрагменти інтервʼю Якущенка, яке він давав ще в листопаді 2022 року, коли здався в полон ЗСУ. Тоді він розповідав, що ще до 2014 року його засудили до 19 років увʼязнення, а пізніше перевели до колонії міста Енгельс Саратовської області, де й завербували до складу «Вагнера». 

Якущенко також розповідав, що ще до виїзду на фронт планував «знайти якусь лазівку» та «просто втекти». За його словами, він здійснив свій план у районі Бахмута. У тому ж інтервʼю Якущенко висловлював надію, що Крим повернеться до складу України. 

У телеграм-каналі Grey Zone Якущенка назвали «зрадником», який, «як і його колега Євгеній Нужин, прокинувся у підвалі на своєму останньому судовому засіданні». 

Бі-бі-сі відзначає, що відео з нібито Якущенком змонтоване так само, як ролик із ще одним нібито страченим «вагнерівцем» Євгенієм Нужиним. 

Нагадаємо, 13 листопада представники «Вагнера» виклали у соцмережах відео, на якому  зафіксована жорстока страта росіянина Євгенія Нужина, який начебто добровільно здався у полон ЗСУ. На відео чоловік каже, що «вирушив на фронт, щоб перейти на бік України та воювати проти росіян», після чого його викрали у центрі Києва і вивезли до РФ, щоб «судити». Після цього його забивають кувалдою, хоча на відео не видно, чи помер Нужин після удару. «Зрадник отримав традиційне споконвічно-вагнерівське покарання», — йдеться у підписі до відео. 

Згідно із заявою українського Координаційного штабу, Нужин відсутній у списках тих, хто «добровільно здався в полон», адже таких осіб Україна не видає Росії без їхньої згоди. 

У штабі заявили, що Нужин раніше відбував покарання за важкий злочин у колонії МВС Росії і, щоби вийти з в’язниці, погодився вступити до лав найманців для участі у війні Росії проти України.  

Водночас джерело ВВС News Україна в Координаційному штабі вважає, що відео зі стратою вагнерівця є інформаційною операцією Росії. 

«Це інформаційна операція РФ для того, щоб дискредитувати наш проєкт "Хочу жить" і залякати росіян, щоб вони не здавались в полон», - кажуть у Штабі.

Згодом радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що колишній найманець  «Вагнера» Євгеній Нужин, нібито жорстоко вбитий за «зраду», добровільно погодився повернутися до Росії в рамках обміну полоненими.

Фото: скриншот з відео 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3765
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду