Визнання групи «Вагнера» терористичною організацією

Визнання групи «Вагнера» терористичною організацією

26 Січня 2023
3921
26 Січня 2023
12:49

Визнання групи «Вагнера» терористичною організацією

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
3921
Інститут постінформаційного суспільства публікує для вас пояснення, що відбувається у світі з відношенням до групи «Вагнера», інвестором якої є Євгеній Пригожин.
Визнання групи «Вагнера» терористичною організацією
Визнання групи «Вагнера» терористичною організацією

Перш за все, слід зазначити, що ми категорично проти того, щоб називати групу «Вагнера» приватною військовою компанією - самоназванням, яке використовують в Росії. Група «Вагнера» не є компанією, не є військовою компанією та тим більше не є приватною компанією, оскільки зброю (від автоматів до літаків) для групи «Вагнера» передає міністерство оборони росії, чим здійснює ряд міжнародних злочинів у сфері передач озброєнь.

За отриманими даними, в останній період українськи спецслужби суттєво пожвавили свій інтерес до тематики діяльності «вагнерівців». Ми це схвалюємо і підтримуємо, оскільки, протягом більш ніж двох років після скандалу з комплексом заходів під кодовою назвою «Авеню», дана тема залишалася для державних органів України — ТАБУ (Прямо як «анал» для одного з депутатів партії СН).

Однак, посилення політичних позицій Євгенія Пригожина в росії не залишило іншого вибору, окрім як приступити до роботи над збором доказів про його злочини та злочини його підлеглих.

20 січня 2023 року координатор Ради національної безпеки США по стратегічним комунікаціям Джон Кірбі на своїй прес-конференції повідомив, що Міністерство фінансів США (The U.S. Department of the Treasury) планує включити групу «Вагнера» до списку транснаціональних злочинних організацій (transnational criminal organizations).

Лінк: https://bit.ly/3Hxp9xX

Що це означає?

Внесення організації до списку транснаціональних злочинних організацій відбувається у відповідності до Executive order 13581, який був підписаний президентом США Бараком Обамою 25 липня 2011 року (http://bit.ly/3XGsujR).

Відповідно до цього Адміністративного указу Барака Обами, до списку транснаціональних злочинних організацій відносяться:

  • італійське злочинне угрупування Каморра;
  • мексиканський наркокартель Лос-Сетас;
  • злочинне угрупування, що має коріння в росії — «Братский круг»;
  • японське злочинне угрупування Якудза.

Чесно кажучи, група «Вагнера» у цей список не дуже вписується, хоча, дійсно, вчиняє злочини у різних країнах і по всьому світі.

Така ініціатива Білого Дому та Мінфіну США є не дуже зрозумілою з юридичної точки зору. Однак, вона може мати політичне значення. Особливо, наша гіпотеза про політичне значення підтверджується вчорашньою заявою членів Конгресу США:

1. Стів Коен (TN-09),

2. Джо Вілсон (SC-02),

3. Марк Візі (TX-33),

4. Річард Хадсон (NC-09),

5. Тед Лью (CA-36),

6. Браян Фіцпатрік (PA-01) ,

7. Рубен Галлего (AZ-03),

8. Марія Ельвіра Салазар (FL-27)

9. та наша незрівнянна Марсі Каптур (OH-09)

Вказані конгресмени та шановні конгресвумен представили проект закону HARM — Holding Accountable Russian Mercenaries (HARM) Act, який покликаний додати групу «Вагнера» до списку терористичних організацій (повний текст законопроекту — https://bit.ly/3XF5NN8)

Що це означає?

Внесення організацій до списку терористичних організацій (foreign terrorist organization (FTO) відбувається у відповідності до Executive Order 13224, підписаного президентом США Джорджем Бушем-молодшим 23 вересня 2001 року.

Лінк: https://www.state.gov/executive-order-13224/

Відповідно до цього Адміністративного наказу, до списку терористичних організацій відносяться наступні:

  • Аль-Каїда;
  • ІДІЛ;
  • Російський імперський рух;
  • інші десятки організацій...

Повний список організацій можна почитати тут: https://www.state.gov/foreign-terrorist-organizations/

У зв'язку з тим, що американські органі влади діють врізнобій, можна зробити гіпотезу про те, що в американському політикумі відбувається політична гра.

Наприклад, маючи інформацію про підготовку законопроекту конгресменів та конгресвумен, адміністрація Білого Дому здійснила свою ініціативу, запропонувавши додати групу «Вагнера» до списку з Якудзою та наркокартелями. Очевидно, що квазі-релігійна організація з одним пророко-подібним лідером, яка займається виключно вбивствами людей за гроші, не має нічого спільного ні з наркокартелем, ні з Якудзою.

Адміністрація Білого Дому вже неодноразово публічно і непублічно висловлювала свою позицію про те, що не бажає та не збирається комунікувати про росію в контексті терористичної діяльності.

Президенту України Володимиру Зеленському було відмовлено у внесенні росії до списку держав-спонсорів тероризму. Відповідно, внесення групи «Вагнера» до списку терористичних організацій та очевидні факти того, що міністерство оборони росії спонсорує групу «Вагнера» - автоматично перекреслюють всі потуги Білого Дому не дискутувати про тероризм в контексті дій ядерної держави росії.

Ми низько вклоняємося і від усього серця дякуємо сміливим конгресменам та конгресвумен, які продовжуть відстоювати демократію, справедливість та свободу.

Дякуємо за розробку та оприлюднення законопроекту.

Виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства», ексзаступник міністра інформаційної політики України (2017-2019 рр) Дмитро Золотухін.

Оригінал публікації за посиланням.

Фото з сайту СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3921
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду