У ЗСУ заперечують, що Росія взяла під контроль Соледар: «ІПСО пригожинських піарщиків» (ФОТО)

У ЗСУ заперечують, що Росія взяла під контроль Соледар: «ІПСО пригожинських піарщиків» (ФОТО)

11 Січня 2023
4167
11 Січня 2023
12:04

У ЗСУ заперечують, що Росія взяла під контроль Соледар: «ІПСО пригожинських піарщиків» (ФОТО)

4167
Вночі «вагнерівці» опублікували фото Пригожина нібито із Соледара. У Страткомі кажуть – на знімку явно не соляні шахти.
У ЗСУ заперечують, що Росія взяла під контроль Соледар: «ІПСО пригожинських піарщиків» (ФОТО)
У ЗСУ заперечують, що Росія взяла під контроль Соледар: «ІПСО пригожинських піарщиків» (ФОТО)

У Збройних силах України спростовують заяви власника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, начебто російські війська повністю взяли під контроль місто Соледар на Донеччині. У Страткомі ЗСУ ці заяви називають ворожими інформаційно-психололгічними операціями.

Як сказав речник Східного угрупування ЗСУ Сергій Череватий у коментарі Суспільному, те, що росіяни під контроль Соледар – неправда.

«Деталі, у зведенні Генштабу, чекайте», – додав він.

Вночі 11 січня пресслужба власника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина опублікувала фото його та бойовиків нібито з соляної шахти Соледара та повідомила, що вся територія міста буцімто взята під контроль їхніми бійцями.

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ назвали цю інформацію ворожою інформаційно-психологічною операцією.

У Страткомі опублікували також для порівняння три світлини: фото соляних шахт у Вугледарі,  фото печер у районі Володимирівки на Донеччині та фото, яке опублікували «вагнерівці», стверджуючи, що це Соледар.

«Схоже на те, що місце знаходження Пригожина не відповідає дійсності, і він не в Соледарських шахтах. Елемент ІПСО від пригожинських піарщиків, який спрямований на внутрішню аудиторію, щоб хоч якось виправдати шалені втрати серед зеків», – повідомили в управлінні.

OSINT-аналітик Def Mon також припускає, що фото, ймовірно, були зроблені в гіпсових печерах в селищі Володимирівка, але аж ніяк не в Соледарі.

«Це зображення нічого не доводить. Вони знайшли доступ до системи тунелів протяжністю 200 км», – пише Def Mon.

Крім того, він не виключив, що «вагнерівці» можуть публікувати старі знімки.

Відзначимо, ввечері 10 січня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що ЗСУ продовжують тримати оборону міста Соледар на Донеччині, там тривають важкі бої.

Напередодні видання CNN з посиланням на військовослужбовця 46 аеромобільної бригади ЗСУ писало, що в Соледарі ситуація критична і динамічна – будівлі щодня переходять з рук у руки, а кількість загиблих настільки велика, що їх «ніхто не рахує».

У ранковому звіті за 11 січня аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що російські війська не захопили весь Соледар, але навіть у випадку його захоплення Бахмут не опиниться в оточенні.

Нагадаємо, нещодавно Збройні сили України, а також низка іноземних журналістів спростували заяву Міноборони РФ про те, що ракетний удар по Краматорську в ніч на 8 січня нібито знищив сотні українських військових і був «відплатою» за удар Сил оборони по скупченню російських сил у Макіївці в новорічну ніч. 

Фото: Стратком ЗСУ / телеграм

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4167
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду