detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
13.02.2023 11:58
Повʼязаний з «Вагнером» канал оприлюднив відео ще однієї «страти» кувалдою
Повʼязаний з «Вагнером» канал оприлюднив відео ще однієї «страти» кувалдою
Як стверджують у телеграм-каналі, чоловік, якого нібито стратили на відео — колишній російський ув’язнений, який вступив до лав «Вагнера», а потім здався в полон ЗСУ.

Наближений до угруповання «Вагнера» телеграм-канал Grey Zone опублікував відео ще однієї позасудової страти російського вʼязня, який, як стверджується, поїхав на війну з Україною у складі угруповання, але згодом добровільно здався в полон. Про це повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі. 

На кадрах, справжність яких поки не встановлена, імовірна жертва вбивства називає себе народженим у Криму Дмитром Якущенком. Дивлячись у камеру, чоловік розповідає, що вирушив на передову з вʼязниці, але потім зрозумів, «що це не його війна». Далі він стверджує, що перебуваючи в місті Дніпро, отримав удар по голові і знепритомнів, а отямився вже в підвальному приміщенні, де йому сказали, що «судитимуть».  

Весь цей час за спиною нібито Якущенка стоїть особа з кувалдою в руках. Наприкінці відео він бʼє кувалдою по місцю, де розташована його голова. У цей момент більша частина кадру розмита, тому зрозуміти, що саме відбувається, неможливо. Але людина, яка представилась Якущенком, одразу падає назад, а особа з кувалдою завдала по ній ще кількох ударів. 

Інформацію про те, що на відео фігурує саме Дмитро Якущенко, підтверджують лише твердження чоловіка та повідомлення телеграм-каналу. 

Окрім сцени ймовірного вбивства, у ролику Grey Zone також є фрагменти інтервʼю Якущенка, яке він давав ще в листопаді 2022 року, коли здався в полон ЗСУ. Тоді він розповідав, що ще до 2014 року його засудили до 19 років увʼязнення, а пізніше перевели до колонії міста Енгельс Саратовської області, де й завербували до складу «Вагнера». 

Якущенко також розповідав, що ще до виїзду на фронт планував «знайти якусь лазівку» та «просто втекти». За його словами, він здійснив свій план у районі Бахмута. У тому ж інтервʼю Якущенко висловлював надію, що Крим повернеться до складу України. 

У телеграм-каналі Grey Zone Якущенка назвали «зрадником», який, «як і його колега Євгеній Нужин, прокинувся у підвалі на своєму останньому судовому засіданні». 

Бі-бі-сі відзначає, що відео з нібито Якущенком змонтоване так само, як ролик із ще одним нібито страченим «вагнерівцем» Євгенієм Нужиним. 

Нагадаємо, 13 листопада представники «Вагнера» виклали у соцмережах відео, на якому  зафіксована жорстока страта росіянина Євгенія Нужина, який начебто добровільно здався у полон ЗСУ. На відео чоловік каже, що «вирушив на фронт, щоб перейти на бік України та воювати проти росіян», після чого його викрали у центрі Києва і вивезли до РФ, щоб «судити». Після цього його забивають кувалдою, хоча на відео не видно, чи помер Нужин після удару. «Зрадник отримав традиційне споконвічно-вагнерівське покарання», — йдеться у підписі до відео. 

Згідно із заявою українського Координаційного штабу, Нужин відсутній у списках тих, хто «добровільно здався в полон», адже таких осіб Україна не видає Росії без їхньої згоди. 

У штабі заявили, що Нужин раніше відбував покарання за важкий злочин у колонії МВС Росії і, щоби вийти з в’язниці, погодився вступити до лав найманців для участі у війні Росії проти України.  

Водночас джерело ВВС News Україна в Координаційному штабі вважає, що відео зі стратою вагнерівця є інформаційною операцією Росії. 

«Це інформаційна операція РФ для того, щоб дискредитувати наш проєкт "Хочу жить" і залякати росіян, щоб вони не здавались в полон», - кажуть у Штабі.

Згодом радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що колишній найманець  «Вагнера» Євгеній Нужин, нібито жорстоко вбитий за «зраду», добровільно погодився повернутися до Росії в рамках обміну полоненими.

Фото: скриншот з відео 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY