detector.media
01.02.2023 12:37
У Росії Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії
У Росії Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії
Олександра Невзорова засудили до восьми років у справі про «фейки щодо російської армії».

У Росії суд заочно засудив до восьми років колонії журналіста Олександра Невзорова у справі про «розповсюдження фейків щодо російської армії». Про це повідомляє «Настоящее Время» з посиланням на заяву суду.

Справа була порушена після того, як Невзоров розповів про цілеспрямований обстріл російською армією пологового будинку у Маріуполі, внаслідок чого загинула щонайменше одна вагітна жінка. Також Невзоров у соцмережах розповідав про злочини російської армії у Бучі.

Нагадаємо, що російський обстріл пологового будинку у Маріуполі підтвердили як незалежні журналісти, які були на місці удару, так і лікарі та інші пацієнтки, але росіяни стверджували, що удар нібито завдавали з позицій українських військових.

«Настоящее Время» уточнює, що термін покарання Невзорову обчислюватиметься з моменту його затримання чи екстрадиції у Росію. Окрім цього, російський суд за клопотанням держобвинувачення позбавив Невзорова права «публікуватись в інтернеті протягом чотирьох років».

22 березня 2022 року слідчий комітет Росії відкрив справу щодо Невзорова за «дискредитацію збройних сил РФ».  Після цього його оголосили в розшук.

Стаття про «фейки» з'явилася в Росії невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Максимальне покарання за нею становить до 15 років позбавлення волі.

Читайте також: 

Олександра Невзорова судили заочно, оскільки він перебуває за кордоном. 3 червня  Невзоров розповів у своєму телеграм-каналі, що отримав громадянство України

22 червня Невзоров продемонстрував два українські закордонні паспорти – ймовірно, натякаючи, що вони належать йому та його дружині. Однак на сайті президента України відповідного указу не було.  

Президент Володимир Зеленський заявив, що люди будь-якого громадянства, які виступають за Україну, є «зброєю України» у протистоянні російській агресії. 

Голова Офісу президента Андрій Єрмак висловив думку про те, що Україні треба шукати різні варіанти, як використати «хороших росіян» для боротьби з російською пропагандою. На думку Єрмака, таких людей варто використовувати як медійну зброю.

На сайті Офісу президента 8 червня була зареєстрована петиція щодо «заборони надання громадянства поплічнику путіна Невзорову О. Г.».

Президент Володимир Зеленський у відповіді на петицію щодо заборони надання громадянства Невзорову зазначив, що згідно з Конституцією України, президент ухвалює рішення про прийняття до громадянства або його припинення, а підстави й порядок надання громадянства розглядаються органами державної влади.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY