ISW: Оголошення Путіним «різдвяного перемир’я» – інформаційна операція на шкоду Україні

ISW: Оголошення Путіним «різдвяного перемир’я» – інформаційна операція на шкоду Україні

6 Січня 2023
1729

ISW: Оголошення Путіним «різдвяного перемир’я» – інформаційна операція на шкоду Україні

1729
Оголошення Путіним «перемир’я» має на меті виставити Україну противницею мирного процесу, а саму Росію – захисницею православних цінностей супроти «аморального» Заходу.
ISW: Оголошення Путіним «різдвяного перемир’я» – інформаційна операція на шкоду Україні
ISW: Оголошення Путіним «різдвяного перемир’я» – інформаційна операція на шкоду Україні

Несподіване оголошення президентом Росії Володимиром Путіним про «припинення вогню» на Різдво, ймовірно, є інформаційною операцією з метою нашкодити репутації України, виставити її противницею мирного процесу, а саму Росію та Путіна показати захисниками традиційних православних цінностей на противагу «аморальним» та «сатанинським» Україні та її «західним наглядачам». Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як вважають аналітики, Путін міг прагнути забезпечити 36-годинну паузу для російських військ, щоб дати їм можливість відпочити, відновити сили та перегрупуватися для відновлення наступальних операцій на критичних ділянках фронту. На їхню думку, Путін навряд чи очікує, що Україна прийме невигідні для неї умови раптового «перемир’я».

Тому в ISW припустили, що він закликав до припинення вогню, щоб представити Україну стороною, що відкидає переговори і не бажає працювати на мир. 

«Це навмисна інформаційна тактика, яку росія вже застосовувала раніше», — зауважили в ISW.

За словами аналітиків, для організації та впровадження режиму припинення вогню потрібен час. Ще 14 грудня прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявляв, що Росія не планує припиняти вогонь на Різдво, тому заява Путіна 5 січня стала несподіванкою.

«Дата російського православного Різдва в 2023 році, зрештою, відома століттями. Якби Путін серйозно ставився до релігійно мотивованого припинення вогню, то в нього було достатньо часу, щоб підготуватися до нього», — додали в ISW.

Крім того, аналітики вважають, що релігійне обґрунтування «припинення вогню» підсилює ще одну російську інформаційну операцію, яка представляє Україну як пригноблювача православних, а Путіна – як захисника  християнської віри. Путін та інші російські офіційні особи часто розглядають війну в Україні як релігійну війну проти «сатанинських» і «фанатичних» елементів українського суспільства, які прагнуть підірвати традиційні релігійні цінності та мораль.

До того ж, оголошення Путіна було нібито відповіддю на заклик глави підконтрольної Кремлю церкви московського патріарха Кирила тимчасово припинити вогонь у зв’язку зі Святвечором і Різдвом.

«Запропоноване Путіним припинення вогню підтримує неправдиві російські інформаційні наративи про те, що Росія веде священну війну проти аморального українського суспільства та його світських західних наглядачів», — зазначили в ISW.

Нагадаємо, напередодні російський диктатор Волододимир Путін оголосив про «перемир’я» у війні проти України на Різдво за юліанським календарем. Відповідні «вказівки» про нібито припинення вогню він дав міністру оборони РФ Сергію Шойгу.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк у твіттері вже заявив, що  «тимчасове перемир'я» з Росією почнеться лише тоді, коли Росія покине окуповані нею території.

Президент США Джо Байден у відповідь на заяву Путіна зауважив, що той «був готовий бомбити лікарні, дитячі садки та церкви 25 грудня та на Новий рік» і висловив думку, що Росія «намагається перепочити».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1729
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду