ISW проаналізував інформаційні операції, якими Росія намагається сповільнити постачання зброї Україні

ISW проаналізував інформаційні операції, якими Росія намагається сповільнити постачання зброї Україні

1 Березня 2023
1122
1 Березня 2023
11:45

ISW проаналізував інформаційні операції, якими Росія намагається сповільнити постачання зброї Україні

1122
Аналітики: Кремль посилює інформаційні операції про біохімічну та ядерну загрозу, звинувачує Україну у підготовці вторгнення у Придністров’я і виставляє себе нібито готовим до переговорів. Для цього Росія використовує також Лукашенка та «мирний план» Китаю.
ISW проаналізував інформаційні операції, якими Росія намагається сповільнити постачання зброї Україні
ISW проаналізував інформаційні операції, якими Росія намагається сповільнити постачання зброї Україні

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) перерахували інформаційні операції, які Росія посилює, щоб відвернути Захід від підтримки України та сповільнити надання Україні озброєння.

Як пишуть в ISW, російська влада, схоже, посилює просування інформаційних операцій під чужим прапором, щоб відвернути увагу від відсутності відчутних перемог на полі бою та сповільнити надання Заходом танків та іншої допомоги напередодні очікуваних українських контрнаступів.

Аналітики відзначають «очевидне зростання кількості хибних попереджень про біохімічну та ядерну загрозу».

Так, 28 лютого міністерство оборони Росії звинуватило «США та їхніх спільників» у планах здійснити провокацію в Україні з використанням токсичних хімічних речовин.

В інституті нагадують, що президент Росії Володимир Путін також повернув ядерну риторику в російський інформаційний простір під час свого звернення до Федеральних зборів Росії, коли оголосив про намір Росії призупинити участь у Договорі про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО). Утім, експерти зазначають, що високопосадовець з оборонного відомства США підтримав постійну оцінку ISW про те, що є малоймовірним, що Росія застосує ядерну зброю в Україні.

Крім того, експерти відзначили «скоординовану російську інформаційну операцію з використанням фальшивих прапорів, у якій звинувачують Україну у підготовці до вторгнення в молдовське Придністров'я, окуповане Росією».

Крім того, Путін виступив на колегії Федеральної служби безпеки 28 лютого і підкреслив роль ФСБ у підтримці війни в Україні в якості «правоохоронної та контртерористичної структури». Таким чином Путін, пишуть аналітики, намагається представити російську перемогу у війні нібито необхідною для внутрішньої безпеки Росії.

У ISW також вважають, що Кремль намагається відновити російську інформаційну операцію, спрямовану на неправдиве зображення Росії як відкритої до переговорів країни, в той час, як Захід нібито відмовляється від переговорів.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 28 лютого, що російські офіційні особи відкриті до переговорів щодо припинення війни в Україні, але Україна і Захід повинні визнати нові «територіальні реалії», пов'язані з незаконною анексією Росією окупованих територій в Україні.

У звіті Інституту ідеться і про те, що, схоже, Кремль використовує президента Білорусі Олександра Лукашенка як канал для відновлення цієї інформаційної операції, ймовірно, з метою проведення переговорів на вигідних для Росії умовах і подальших затримок у наданні Заходом критично важливого озброєння Україні.

Так, під час свого офіційного візиту до Китаю Лукашенко заявив, що Росія готова зробити кроки до мирного врегулювання і що існує унікальна можливість закінчити війну в Україні до того, як Росія поставить свою економіку на більш міцну військову основу. Лукашенко також звинуватив Захід і США в тому, що вони змушують українських чиновників відмовлятися від переговорів з Росією.

Експерти зазначають, що Кремль і Лукашенко, ймовірно, скористаються оприлюдненням Китаєм «мирного плану» з 12 пунктів, щоб відновити наявну російську інформаційну операцію, яку Кремль використав у грудні 2022 року. Ця інформаційна кампанія, в центрі якої була відкритість Росії до переговорів, мала на меті спонукати західних чиновників запропонувати випереджувальні поступки та змусити Україну вести переговори на російських умовах, і, ймовірно, сприяла затримці з наданням західних танків та іншого обладнання, необхідного для продовження українських механізованих контрнаступів.

У звіті приходять до висновку, що Росія, ймовірно, посилить свою участь у таких інформаційних операціях у міру того, як російський наступ у Луганській області наближатиметься до кульмінації, а можливості для українських контрнаступів зростатимуть.

Як раніше писали в Інституті вивчення війни, президент Росії Володимир Путін хоче збільшити підтримку війни та бажання росіян воювати, проводячи паралелі між війною проти України та «Великою Вітчизняною війною», як у Росії називають Другу світову.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1122
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду