Не здатний сформувати наратив: В ISW пояснили, чому Путін скасував своє щорічне послання

Не здатний сформувати наратив: В ISW пояснили, чому Путін скасував своє щорічне послання

15 Грудня 2022
2294
15 Грудня 2022
09:27

Не здатний сформувати наратив: В ISW пояснили, чому Путін скасував своє щорічне послання

2294
ISW: Путін відклав послання до Федеральних зборів, адже не здатний формувати російський інформаційний простір на тлі невдач в Україні.
Не здатний сформувати наратив: В ISW пояснили, чому Путін скасував своє щорічне послання
Не здатний сформувати наратив: В ISW пояснили, чому Путін скасував своє щорічне послання

В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що рішення президента Росії Володимира Путіна відкласти своє щорічне послання до Федеральних зборів свідчить про те, що він не має впевненості, що здатний формувати російський інформаційний простір на тлі критики, що зростає як реакція на його невдачі в Україні. Одна з причин, зокрема, полягає у відсутності позитивного порядку денного. 

Про це йдеться у щоденному звіті ISW.

Аналітики припускають, що Путін невпевнений у своїй здатності виправдати високу ціну війни для російських внутрішніх і зовнішніх справ. Перемога в Україні дозволила б Путіну затушувати російські людські та фінансові втрати, як це було в 2014 році, але з моменту окупації Лисичанська на початку липня Росія не мала жодних значних перемог. Раніше Путін намагався «продати» анексію частково окупованих Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей як велику перемогу, що лише викликало подальше невдоволення серед російських еліт і підірвало наративи державної пропаганди.

Аналітики пишуть, що в останніх виступах 7 і 9 грудня Путін дав нечіткі відповіді на деякі занепокоєння щодо тривалості війни, другої хвилі мобілізації та нібито української загрози російській території. Його слова також викликали певну критику та плутанину серед російських провоєнних кіл. Відхід росіян із Херсона теж розлютив відомих націоналістичних ідеологів, які почали сумніватися у відданості та здатності Путіна створити «Велику Росію».

Аналітики нагадали, що Путін вже скасував свою щорічну конференцію з росіянами в прямому ефірі, яку він проводив протягом десяти років, ймовірно намагаючись уникнути питань про військові невдачі РФ.

Експерти ISW додають, що Путін все частіше звертається до сценаріїв і заздалегідь записаних виступів, таких як його зустріч 25 листопада із 18 відібраними жінками, які неправдиво представилися матерями мобілізованих військовослужбовців.

«Путін, ймовірно, намагається запобігти ризикам, пов'язаним із необхідністю відповідати на складні питання. Однак скасування конференції може підірвати популістську привабливість Путіна як правителя, який підтримує зв'язок зі своїм населенням», – наголосили в ISW.

Послання президента РФ до Федеральних зборів, Держдуми і Ради Федерації – це щорічна промова, передбачена російською конституцією. Раніше речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін може виступити з посланням у 2023 році, та закликав росіян припинити «ворожити на кавовій гущі» щодо часу наступного послання.

12 грудня речник російського диктатора Дмитро Пєсков повідомив, що великої пресконференції Путіна у 2022 році не буде.

Вперше повідомлення про ймовірне скасування прессконференції Путіна з'явились у російських ЗМІ у листопаді. Тоді однією з причин її скасування називали «ситуацію на фронті».

Британська розвідка вважає, що Кремль скасував щорічну пресконференцію Путіна через побоювання, що вона вийде з-під контролю і російському диктатору почнуть ставити запитання про війну. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2294
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду