ISW: Кремль намагається посилити контроль над інфопростором через критику військових

ISW: Кремль намагається посилити контроль над інфопростором через критику військових

22 Листопада 2022
758
22 Листопада 2022
08:59

ISW: Кремль намагається посилити контроль над інфопростором через критику військових

758
Держдума готує новий законопроєкт.
ISW: Кремль намагається посилити контроль над інфопростором через критику військових
ISW: Кремль намагається посилити контроль над інфопростором через критику військових

Російська влада намагається посилити контроль над інформаційним простором, у якому з'являється дедалі більше критики на адресу російських військових. Вона лунає як усередині країни, так і за її межами. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Газета «Коммерсантъ» 21 листопада повідомила, що Держдума до кінця року може розглянути законопроєкт про регулювання онлайн-алгоритмів, який дозволить владі відключати їх. Це дасть змогу владі контролювати соцмережі, відеохостинги, онлайн-кінотеатри, пошукові системи, маркетплейси та інші сервіси.

Раніше у РФ вже обговорювали регулювання алгоритмів спеціально для західних соцмереж, таких як Facebook, Instagram і YouTube, через ризик «соціального конфлікту». Цей законопроєкт вимагатиме від власників усіх сайтів і платформ забезпечити уряду можливість повністю або частково блокувати конкретних користувачів, пише ISW.

«Держдума, ймовірно, розглядає цей законопроєкт, намагаючись усунути постійну перешкоду для Кремля представляти та захищати війну перед внутрішньою аудиторією, а також створювати прямі засоби протидії як внутрішнім, так і зовнішнім джерелам інакодумства в інтернеті», — вважають експерти ISW.

При цьому Федеральна служба безпеки Росії додатково вжила заходів щодо кодифікації контролю за інформаційним простором. 4 листопада вийшов наказ, який затверджує перелік видів військової та військово-технічної діяльності, надходження яких до іноземних джерел може бути використано проти безпеки Російської Федерації.

Аналітики ISW зауважують, що цей наказ слід сприймати як спробу розширити зусилля з боку ФСБ щодо заборони широкого спектра інформації про російські збройні сили. Це може призвести до більш жорсткого контролю за дискурсом серед російських блогерів та інших подібних джерел, які часто обговорюють і критикують тактичні, оперативні та стратегічні аспекти війни в Україні.

Нагадаємо, експерти ISW вважають, що в РФ зростає вплив військових блогерів, попри їхню критику того, як Кремль веде війну проти України. Аналітики наголошують, що Путін прагне задобрити відомих блогерів, щоб прихилити до себе націоналістичний електорат і запобігти їхнім ймовірним протестним настроям.

Ілюстрація: Заборона

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
758
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду