ISW: Вплив військових блогерів в РФ зростає, попри їхню критику ведення війни

ISW: Вплив військових блогерів в РФ зростає, попри їхню критику ведення війни

21 Листопада 2022
2196
21 Листопада 2022
09:35

ISW: Вплив військових блогерів в РФ зростає, попри їхню критику ведення війни

2196
Аналітики: Путін прагне задобрити відомих блогерів, щоб прихилити до себе націоналістичний електорат і запобігти їхнім ймовірним протестним настроям.
ISW: Вплив військових блогерів в РФ зростає, попри їхню критику ведення війни
ISW: Вплив військових блогерів в РФ зростає, попри їхню критику ведення війни

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму новому звіті проаналізував зростання впливу в Росії спільноти військових блогерів, попри їхню дедалі гострішу критику щодо ведення війни в України.

За попередніми даними, ця спільнота складається з понад 500 авторів і стала в Росії авторитетним голосом у війні проти України.

ISW повідомляє, що військові блогери зберігають сильні провоєнні й націоналістичні погляди та пов’язані з відомими російськими націоналістичними ідеологами.

Крім того, тісні стосунки військових блогерів зі збройними силами – ЗС РФ, чеченськими спецпідрозділами, найманцями ПВК «Вагнер» чи проксі-формуваннями – дали цій спільноті авторитетніший голос у російському інформаційному просторі, ніж має Міністерство оборони Росії.

«Російський президент Володимир Путін захищав військових блогерів від атак Міністерства оборони та заступався за їхню незалежність, незважаючи на посилення утисків і цензури по всій Росії… Те, що Кремль толерує спільноту військових блогерів, дивує, враховуючи його цензуру щодо інших більш традиційних ЗМІ, включаючи опозиційні та іноземні ЗМІ», – додають дослідники.

В ISW звернули увагу на те, що деякі військові блогери зараз обіймають офіційні посади в Кремлі.

Зокрема, 20 листопада Путін призначив відомого російського військового блогера і кореспондента «Комсомольской правды» Олександра Коца членом Російської ради з прав людини. Також Путін особисто зустрівся з деякими блогерами та запросив їх прийти на його промову про анексію кількох областей України 30 вересня.

Аналітики вважають, що Путін призначив відомих блогерів із великою кількістю підписників, щоб прихилити до себе націоналістичну частину виборців, до якої вони звертаються, і, найголовніше, щоб запобігти повставанню цієї групи проти путінізму.

Утім, дослідники зазначають, що взаємодія Путіна з цими військовими блогерами не пом’якшила їхні коментарі щодо війни. Вони продовжують критикувати російські військові зусилля і надто російське Міноборони, навіть коли Путін їх захищає та просуває.

Популярність військових блогерів, ймовірно, є прямим результатом нездатності Кремля створити ефективну присутність влади у телеграмі, що виникла через загальну неспроможність Путіна підготувати свій народ до серйозної та тривалої війни, кажуть в ISW.

«Захист з боку Путіна військових блогерів, які критикують чиновників, що їх сам Путні і призначив, є примітним. Це свідчить про те, що він вважає збереження підтримки принаймні певної помітної частини російського населення основою для військових зусиль, якщо не для виживання свого режиму, і що він готовий терпіти критику з боку групи, яку він вважає лояльною, щоб забезпечити цей центр ваги. Чи залишаться блогери вірними Путіну та військовим зусиллям, якщо російська армія продовжуватиме боротьбу й терпітиме невдачі? Як відреагує Путін, якщо вони цього не зроблять? Ці питання можуть стати важливими в той час, як Путін посилює вимоги до свого неохочого населення забезпечити гарматне м’ясо для невдалої війни», – пишуть дослідники.

Нагадаємо, ще на початку жовтня аналітики ISW писали, що розкол у російському інформаційному просторі розхитує режим Путіна. На думку експертів, російському диктатору не вдається балансувати і задовольняти вимоги кожної зі своїх груп підтримки на тлі поразок російської армії.

Раніше в ISW відзначили, що тон російської пропаганди «драматично» змінився після поразок на Харківщині та в Лимані. Російський інформаційний простір суттєво відхилився від наративів Міністерства оборони Росії про те, що ситуація загалом під контролем. Також у ньому стало значно більше критики в бік генералів.

Детальніше про російських військових блогерів читайте у матеріалі Гали Скляревської.

Ілюстрація: Заборона

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2196
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду