Кіссінджер підтримав можливість вступу України до НАТО

Кіссінджер підтримав можливість вступу України до НАТО

18 Січня 2023
4866
18 Січня 2023
10:28

Кіссінджер підтримав можливість вступу України до НАТО

4866
Колишній держсекретар Кіссінджер підтримав можливість вступу України до НАТО.
Кіссінджер підтримав можливість вступу України до НАТО
Кіссінджер підтримав можливість вступу України до НАТО

Колишній державний секретар США Генрі Кіссінджер вважає, що набуття Україною членства в НАТО було б прийнятною відповіддю на російську агресію.

Під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Кіссінджер висловив захоплення президентом України Володимиром Зеленським та героїзмом українського народу.

Дипломат зауважив, що до війни був проти вступу України в НАТО, побоюючись, що «це почне конфлікт, який ми спостерігали минулого року». Однак зараз він вже не бачить сенсу в ідеї нейтральної України.

«Я вважаю, що членство України в НАТО було б відповідним результатом», — цитує Кіссінджера The Guardian.

На думку Кіссінджера, мирні переговори мають розпочатися після того, як «Україна поверне території, окуповані Росією після вторгнення». Водночас, Кіссінджер виступив за діалог з Росією, вказавши на наявність потужного арсеналу російської ядерної зброї.

25 травня 2022 року Кіссінджер на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що Україна повинна піти на переговори з Росією, навіть якщо для цього знадобляться поступки. Тоді він казав, що переговори між РФ і Україною повинні початися у найближчі два місяці, перш ніж вони призведуть до наслідків, які буде нелегко подолати.

У відповідь на цю заяву радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк назвав Кіссінджера «давоським панікером».

На слова колишнього держсекретаря США відреагував й президент Володимир Зеленський«Таке враження, що у пана Кіссінджера на календарі не 2022 рік, а 1938-ий, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені».

Кіссінджера внесли до бази «Миротворця» через «поширення наративів російсько-фашистської пропаганди і шантажу», назвавши дипломата  «співучасником злочинів російської влади проти України та її громадян».

Однак у липні 2022 року Кіссінджер закликав Захід та Україну під час можливих переговорів з Росією не поступатися територіями, окупованими після початку повномасштабної війни. 

30 вересня Україна оголосила про подачу заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Поки триватиме розгляд заявки України на вступ до НАТО, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Йєнс Столтенберг коментуючи заявку України підкреслив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх членів Альянсу.  Пізніше Столтенберг заявив, що одного дня Україна стане членом НАТО, але це не станеться в короткі терміни.

Фото: Gerald R. Ford School of Public Policy University of Michigan/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4866
Читайте також
19.06.2022 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 003
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду