Кіссінджер закликав знайти для Росії «місце у світі», аби вона не стала сателітом Китаю

Кіссінджер закликав знайти для Росії «місце у світі», аби вона не стала сателітом Китаю

14 Червня 2022
2197
14 Червня 2022
09:48

Кіссінджер закликав знайти для Росії «місце у світі», аби вона не стала сателітом Китаю

2197
Генрі Кіссінджер: Путін є главою країни, що занепадає, а Китай є остаточним суперником США.
Кіссінджер закликав знайти для Росії «місце у світі», аби вона не стала сателітом Китаю
Кіссінджер закликав знайти для Росії «місце у світі», аби вона не стала сателітом Китаю

Колишній радник президента США з національної безпеки, ексдержсекретар Генрі Кіссінджер в інтерв’ю The Times  заявив, що для досягнення стійкого миру Заходу необхідно знайти місце в світі для України та Росії, «якщо ми не хочемо, щоб Росія стала форпостом Китаю в Європі».

На думку Кіссінджера, Китай є «остаточним» суперником США, оскільки «двома країнами керують несумісні внутрішні системи».

Через порівняні економічні ресурси обох держав та високий технологічний розвиток ця потенційна «Холодна війна» може бути страшнішою за попередню, яка точилася між Заходом і Радянським Союзом.

«"Очікування, поки Китай стане західним" більше не є правдоподібною стратегією, вважає він. «Я не вірю, що світове панування — це китайська концепція, але може статися, що вони стануть такими потужними. І це не в наших інтересах», – цитує інтерв’ю Кіссінджера «Голос Америки».

Кіссінджер зазначив, що президент України Володимир Зеленський неочікувано став президентом, але зміг впоратися із роллю, яка випала на його долю.

«Немає сумніву, що Зеленський виконав історичну місію. Він походить із середовища, яке ніколи не з’являлося в українському керівництві в жодний період історії. Він був неочікуваним президентом, обраним через розчарування внутрішньою політикою. А потім він зіткнувся зі спробою Росії повернути Україну в абсолютно залежний та підлеглий стан. І він згуртував свою країну та світ. Це його велике досягнення», – сказав Кіссінджер.

На думку дипломата, проблема російського диктатора Володимира Путіна полягає в тому, що «він є главою країни, що занепадає», і сам «він втратив почуття міри в цій кризі». Кіссінджер наголошує, що виправдань тому, що він зробив в Україні, немає.

У той же час Кіссінджер, як випливає зі статті, переконаний, що рішення не надавати Україні план дій щодо членства в НАТО на саміті в Бухаресті в 2008 році було правильним. Сам американський дипломат тоді активно виступав за те, щоб закріпити Україну в нейтральному статусі, який мала Фінляндія.

25 травня Кіссінджер на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що Україна повинна піти на переговори з Росією, навіть якщо для цього знадобляться поступки. За його словами, переговори між РФ і Україною повинні початися у найближчі два місяці, перш ніж вони призведуть до наслідків, які буде нелегко подолати.

Після цього радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк назвав Кіссінджера «давоським панікером».

На слова колишнього держсекретаря США відреагував і президент Володимир Зеленський«Таке враження, що у пана Кіссінджера на календарі не 2022 рік, а 1938-ий, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені».

Кіссінджера внесли до бази «Миротворець» через «поширення наративів російсько-фашистської пропаганди і шантажу», назвавши дипломата  «співучасником злочинів російської влади проти України та її громадян».

Фото: Gerald R. Ford School of Public Policy University of Michigan/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2197
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
oleh
679 дн. тому
Він сам китай з болота витягнув.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду