Український фотограф Віктор Бакін переміг у конкурсі Art Photography Awards 2023 від журналу LensCulture

Український фотограф Віктор Бакін переміг у конкурсі Art Photography Awards 2023 від журналу LensCulture

15 Лютого 2023
1742

Український фотограф Віктор Бакін переміг у конкурсі Art Photography Awards 2023 від журналу LensCulture

1742
Він став першим українцем, який отримав цю відзнаку
Український фотограф Віктор Бакін переміг у конкурсі Art Photography Awards 2023 від журналу LensCulture
Український фотограф Віктор Бакін переміг у конкурсі Art Photography Awards 2023 від журналу LensCulture

Переможцем цьогорічного конкурсу Art Photography Awards від LensCulture став український фотограф Віктор Бакін із серією знімків під назвою Epitome. Про це пише «Українська правда. Життя» із посиланням на сайт міжнародної спільноти фотографів та онлайн-журналу LensCulture.   

Бакін — перший український фотограф, який отримав цю нагороду. Разом з київським автором члени журі LensCulture Art Photography Awards 2023 відзначили 40 фотографів із 20 країн з п'яти континентів.

У коментарі Bird in Flight фотограф розповів, що створював серію Epitome у Києві упродовж 2021-2022 років. За його словами, це були візуальні нариси вільного наративу на теми спогадів дитинства, дорослішання, дослідження мужності через поетичну природу фотографії.

Фотографія із серії Epitome, автор — Віктор Бакін

«Але минулого року проєкт почав оголювати нові грані для мене — уявлення про приналежність, прив’язаність до місця, до рідної землі. Адже велика кількість знайомих і друзів, яких я знімав до цього, з початком повномасштабної війни були змушені покинути свою домівку або взагалі виїхати з країни. Деякі поповнили ряди ЗСУ. Війна торкнулася усіх без винятку», — каже фотограф.

Одразу після деокупації Київщини Бакін почав знімати свою першу документальну серію «Зламані дерева» у звільнених містах і селах області. «Цей документальний підхід був новим для мене, — згадує автор. — Тепер я спирався не тільки на візуальну складову, як раніше, але також на свої нотатки — історії місцевих, з якими спілкувався».

Фотограф розповів, що згодом втратив постійну роботу, через що у його житті почався період зламу, апатії й саморефлексії. Тоді він обладнав спонтанний даркрум у ванній кімнаті та працював там під час повітряних тривог над обома серіями і плівковими архівами. Цей досвід Віктор називає психологічною практикою та ескапізмом від реальності воєнного часу.

«Я використовував закріплювач знову і знову, доки він не виснажувався. Він відмовлявся повністю фіксувати зображення та наступного дня вкривав фотопапір брунатними плямами. Цей виснажений фіксаж став для мене візуальною алегорією нашого часу — заплямованою кров’ю українською землею», — розповідає фотограф.

Бакін повідомив виданню Bird in Flight, що планує продовжити роботу над серією, аби потім випустити книгу.

Віктор Бакін народився і виріс в Івано-Франківську, вивчав IT. Як він зізнався в інтерв’ю DFT/Magazine, після того, як він розчарувався у роботі в банку, він вирішив переїхати до Києва, де «творчо прокинувся» і з 2010 року почав активно займатися фотографією. За визначенням видання, Бакін — «один із найвидатніших та послідовних українських фотографів, які працюють з темою чоловічої натури».

LensCulture – міжнародна мережа фотографів, яка на сьогодні налічує понад 3 млн учасників із 160 країн, і авторитетний онлайн-журнал про сучасну фотографію у мистецтві, медіа, політиці, торгівлі та попкультурі. Проєкт заснували у 2004 році Джим Каспер і Лаура Сакетт. LensCulture позиціонує себе як «широкомасштабний ресурс для виявлення талантів сучасної фотографії в усьому світі».

Фото: Vic Bakin / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1742
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду