В Іспанії на вимогу Шарія закрили фотовиставку із роботами захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького

В Іспанії на вимогу Шарія закрили фотовиставку із роботами захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького

17 Листопада 2022
8228
17 Листопада 2022
11:09

В Іспанії на вимогу Шарія закрили фотовиставку із роботами захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького

8228
Причиною закриття Політехнічний університет Каталонії, де проходила фотовиставка, назвав «нацистські погляди» автора.
В Іспанії на вимогу Шарія закрили фотовиставку із роботами захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького
В Іспанії на вимогу Шарія закрили фотовиставку із роботами захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького

Політехнічний університет Каталонії у Барселоні (Іспанія) закрив фотовиставку з роботами бійця полку «Азов», захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького (позивний «Орест») через нібито нацистські погляди автора.

Про це стало відомо після відповіді самого Козацького у соцмережі 15 листопада.

Як повідомляє Суспільне, виставку відкрили в університеті ще 18 жовтня. А вже 13 листопада виш зняв роботи українця, зазначивши у своєму Twitter-акаунті: «Повідомляємо, що роботи були вилучені і що Університет не знав про ідеологію особи, яка їх підписувала. Університет радикально відкидає нацизм та шкодує про ситуацію, що склалася».

Скасування показу вимагав підозрюваний у державній зраді проросійський блогер Анатолій Шарій, який закликав людей масово скаржитися на виставку. На його думку, фотороботи Козацького містять «нацистські погляди». Зокрема, Шарій додав до свого поста фото, де кетчупом на піці зображувався нацистський символ.

Сам «Орест» у Twitter заявив, що проти нього запустили кампанію з дискредитації. Він пояснив, що зробив знімки з метою висміювання меседжів російської пропаганди про нацизм в Україні: «Ці фотографії та дописи дійсно були мною опубліковані, але потрібно знати контекст».

«Жодним чином я б ніколи не підтримував і не підтримую жахливі дії Третього Рейху та Гітлера. Тим паче, що нині ми боремося з прямою наступницею нацизму у світі – Російською Федерацією. Не йдіть за російською пропагандою і не шукайте нацизму там, де його немає!» – написав Козацький.

Дмитро Козацький із позивним «Орест», відомий також як «Очі "Азовсталі"». Він є автором більшості фотографій із заводу, що тримав оборону від російських атак. Роботи Дмитра публікували в багатьох світових ЗМІ.

Дмитро Козицький є одним зі звільнених 21 вересня з російського полону захисників Маріуполя. Тоді Україна повернула 215 українських захисників та захисниць. 108 з них – це бійці полку «Азов».

Ще перед тим, як вийти з «Азовсталі», Дмитро Козацький виклав свої роботи у мережу, закликавши поширювати їх і надсилати на всі можливі премії та конкурси. Його роботи були відзначені на престижному фотоконкурсі The Prix de la Photographie. Також він є призером польського фотоконкурсу Grand Press Photo 2022 та отримав дві нагороди International Photography Awards. Крім того, у США вийде фотокнига про війну в Україні з роботами видатних світових фотографів. Для обкладинки обрано одну з фотографій Козацького.

Дмитро Козацький увійшов до щорічного списку «30 до 30» від «Forbes Україна» – переліку молодих українців, які відбудовуватимуть країну. 

Проросійського відеоблогера Анатолія Шарія затримали в Іспанії 5 травня. Пізніше іспанський суд відпустив його під підписку про невиїзд. Україна зверталась із запитом про екстрадицію Шарія, однак на початку жовтня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що суд в Іспанії закрив справу про екстрадицію Шарія до України. За цими даними, він покинув територію країни та, ймовірно, переїхав до Італії. В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. 

Корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук-сторінку Шарія. В Україні також заблокований YouTube-канал пропагандиста.  

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією, зокрема й «Партії Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

Фото: Дмитро Козацький

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8228
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Галина
706 дн. тому
А де реакція посольства України в Іспанії на дії цього Університету?
Русич
706 дн. тому
Бідні іспанські недоумки.... жертви росского аборта
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду