«Книга року BBC»-2022 оголосила переможців

«Книга року BBC»-2022 оголосила переможців

16 Грудня 2022
4168
16 Грудня 2022
15:14

«Книга року BBC»-2022 оголосила переможців

4168
Цього року «BBC News Україна» порушила традицію, оголосивши переможців не у прямому ефірі в Києві, а віртуально на своєму сайті.
«Книга року BBC»-2022 оголосила переможців
«Книга року BBC»-2022 оголосила переможців

Журі премії «Книга року ВВС» визначило лауреатів 2022 року. Про це повідомляє «BBC News Україна».

У номінації «Книга року BBC» перемогу здобув Андрій Сем’янків (MED Goblin) із книжкою «Танці з кістками» (Київ: «Віхола», 2022).

У номінації «Дитяча книга року» переміг Андрій Бачинський з книжкою «Примари Чорної діброви» (Львів: «Видавництво Старого Лева», 2022).

Премію у номінації «Есеїстика» отримав Павло Казарін за книжку «Дикий Захід Східної Європи» (Харків: «Віват», 2022).

Переможець у кожній номінації отримає 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавці книжок-переможців матимуть право використовувати логотипи «Книги року BBC» у наступних виданнях.

Цьогоріч премію «Читач року» не вручали. Також у 2022 році «BBC News Україна» порушила традицію, оголосивши переможців не у прямому ефірі в Києві, а віртуально на своєму сайті bbc.ua.

«Цього року сама можливість проведення конкурсу була предметом довгих дискусій, ми обговорювали, чи слушний для цього час і чи взагалі буде достатньо книжок для розгляду. Тепер ми знаємо, що час був слушним і книжок подали достатньо. Ми отримали так багато книжок, хоча й у цифрових версіях. Зокрема і книги про війну, яка триває в Україні. Так багато книжок прийшло з Харкова, який страждає від обстрілів. Тепер ми знаємо, що навіть під час війни книжки видають, купують і читають», — сказала редакторка «BBC News Україна» та членкиня журі Марта Шокало, відкриваючи віртуальну церемонію нагородження.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, яка оголосила переможця «Книги року BBC»-2022, зазначила: «Чудово, що Книга року відбувається, нехай і у зміненому форматі, попри російську війну та постійні обстріли. За нинішніх умов це ще один доказ незламності та стійкості українців… Я вірю, що майбутнє світу в буквальному сенсі пишеться зараз в Україні, а її творцями є всі українці та всі, хто підтримує вас».

Журі конкурсу: 

  • Віра Агеєва, професорка, Національний університет «Києво-Могилянська академія»;
  • Віталій Чепинога, блогер;
  • Вадим Карп'як, телеведучий;
  • Світлана Пиркало, радниця з питань культури ЄБРР;
  • Марта Шокало, головна редакторка «BBC News Україна».

Нагадаємо, «Книгою року BBC»-2021 став роман «Хто ти такий» Артема Чеха, видавництво «Меридіан Черновіц». Премію у номінації «Есеїстика» торік здобула збірка есеїв Андрія Содомори «Про що писати…», видавництво «Апріорі». У номінації «Дитяча книга року»-2021 перемогла книга Петра Яценка «Союз Радянських речей», видавництво «Портал».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду