Микита Потураєв: Для каналу «Рада» має бути окремий закон

Микита Потураєв: Для каналу «Рада» має бути окремий закон

17 Вересня 2022
2119
17 Вересня 2022
10:52

Микита Потураєв: Для каналу «Рада» має бути окремий закон

2119
«Для початку має бути консенсусне рішення: суспільству, нам взагалі він потрібен чи ні?» — каже нардеп.
Микита Потураєв: Для каналу «Рада» має бути окремий закон
Микита Потураєв: Для каналу «Рада» має бути окремий закон

Голова комітету Верховної Ради з питань інформаційної та гуманітарної політики Микита Потураєв в ефірі телеканалу «Настоящее время» сказав, що для врегулювання роботи парламентського телеканалу «Рада» потрібен окремий закон — «такий, як у суспільного мовника». Його ухваленню має передувати дискусія: «Для початку має бути консенсусне рішення: суспільству, нам взагалі він потрібен чи ні?»

Закони, які регулюють роботу державних (парламентських) медіа, за словами Микити Потураєва, є у багатьох державах Європейського Союзу. Свою думку він висловив, відповідаючи на критику редакційної політики парламентського каналу, озвучену головою громадської організації «Детектор медіа» Наталією Лигачовою. 

У грудні 2021 року, дискутуючи з головою редакційної ради Суспільного Зурабом Аласанією, Микита Потураєв казав, що телеканал «Рада» «дає майданчик для всіх» і заперечував, що канал працює в інтересах влади.

Нагадаємо, в кінці 2021 року парламентський телеканал «Рада» перезапустився в інформаційному форматі та з новими ведучими й журналістами, частина яких раніше працювали на проросійських телеканалах Медведчука та Андрія Деркача. Одним із ведучих (а згодом — «гостей» із функціями ведучого) каналу став чорний політтехнолог Володимир Петров. Контент для телеканалу «Рада» виробляє продакшн-компанія «Кінокіт».

Із початком повномасштабного вторгнення Росії «Рада» стала майданчиком для координації спільного телемарафону та одним із шести (після виходу з ринку медіагрупи «Україна» — п’яти) виробників ефіру для «Єдиних новин». У серпні у блоках «Ради» в ефірі марафону почали з’являтися нардепи, які в минулому входили до фракції «Опозиційна платформа — За життя» й мали відверто проросійську позицію: Володимир Мороз, Валерій Гнатенко та Тетяна Плачкова. Після критики через запрошення Анатолія Бурміча, який підтримував російське вторгнення та закликав Україну капітулювати, формальний керівник «Ради» Вадим Перенчук сказав «Детектору медіа», що канал «проведе роботу над помилками». Однак наступного дня в ефірі знову з’явився Валерій Гнатенко — колишній мер Дружківки на Донеччині, який 2014 року підтримав сепаратистів та піднімав російський прапор над міською радою. Однак притягнути до відповідальності Гнатенка так і не змогли. На думку Вадима Перенчука, колишні члени ОПЗЖ мають право бути в національному ефірі як чинні народні депутати; втім, наприклад, Анатолій Бурміч, який є членом антикорупційного комітету, коментував підготовку до опалювального сезону.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що, запрошуючи представників колишньої ОПЗЖ (групи «Відновлення України»), команда «Ради» хибно тлумачить поняття балансу або свідомо виконує замовлення. Детальніше про повернення проросійських політиків в ефір марафону дивіться у відеоблозі Ярослава Зубченка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2119
Читайте також
31.01.2022 11:12
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
6 612
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
583 дн. тому
Канал Рада повинен або виключно транслювати засідання Верховної Ради, як це роблять парламентські канали інших країн, або не повинен існувати взагалі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду