Журналіста-розслідувача Болота Темірова депортували з Киргизстану до Москви

Журналіста-розслідувача Болота Темірова депортували з Киргизстану до Москви

27 Листопада 2022
1189
27 Листопада 2022
18:53

Журналіста-розслідувача Болота Темірова депортували з Киргизстану до Москви

1189
Сам він вважає це кримінальним переслідуванням через його професійну діяльність. Захист Темірова вважає рішення суду правовим свавіллям.
Журналіста-розслідувача Болота Темірова депортували з Киргизстану до Москви
Журналіста-розслідувача Болота Темірова депортували з Киргизстану до Москви

Міський суд Бішкека ухвалив рішення депортувати до Москви журналіста-розслідувача Болота Темірова, пише «Радіо Свобода». В інтерв'ю каналу «Настоящее время» журналіст розповів, що зараз він перебуває у матері в Москві та планує продовжити захищати свої права

Рішення про депортацію було прийнято під час розгляду справи про нібито «підробку військового квитка та виготовлення наркотиків без мети збуту».

Теміров, виступаючи у суді, назвав справу «замовленням влади». Адвокати Темірова наполягали на його повному виправданні через відсутність складу злочину. Журналіста силою вивели із зали суду. До аеропорту журналіста відвезли шестеро чоловіків, і він вилетів до Москви. На одному із засідань суду Болот Теміров розповів, що, крім паспорта Киргизстану, у нього є і російський паспорт.

Нагадаємо, кримінальну справу щодо засновника Youtube-каналу Temirov LIVE Болота Темірова було порушено наприкінці січня цього року. Його та акина-імпровізатора Болота Назарова звинувачували  за статтею 287 («Схиляння до вживання наркотичних засобів і психотропних речовин»). Розслідувачі заявили, що наркотики їм підкинули. Після цього вони зазнали переслідувань соцмережах, де невідомі поширювали сфальсифіковані аудіозаписи з компроматом на Темірова. Журналісти Киргизстану назвали це помстою за оприлюднення схем заробітку компанії, до якої може бути причетний глава МНС Киргизії Камчібек Ташієв

У квітні цього року Temirov LIVE випустив нове розслідування щодо участі дітей Ташієва у державних тендерах. Після чого стало відомо про порушення нових кримінальних справ стосовно Болота Темірова за статтями про підробку документів та про незаконний перетин кордону. У травні киргизький паспорт Темірова анулювали.

Наприкінці вересня Темірова визнали винним у справі про підробку військового квитка, за допомогою якого, як вважають слідчі, журналіст нібито «незаконно» отримав паспорт Киргизстану. При цьому його виправдали у справі про наркотики. Суддя також визнав, що термін давності щодо епізоду про підробку документів минув, тому покарання до Темірова застосовувати не мали.

Фото: Fergana News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1189
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду