detector.media
23.11.2022 21:16
У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я»
У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я»
Сама православна церква Московського патріархату заявляє, що є українською церквою, незалежною від Росії.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував обшуки в Києво-Печерській лаврі та приміщеннях УПЦ МП в Україні.

«Українська сторона давно воює з російською православною церквою. Я б сказав, що це можна розглядати як чергову ланку в сукупності цих військових дій проти російського православ'я», – сказав Пєсков.

Крім того, прессекретарка Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова після проведення обшуків у приміщеннях УПЦ МП назвала українську владу «безбожною».

Захарова в ефірі радіо Sputnik заявила, що обшукам немає жодного виправдання, і порівняла Україну з римським богом вина Бахусом, чиє ім'я часто асоціюється в російській літературі з безчинством, хаосом і гуляннями.

«Це просто якась тотальна безбожна вакханалія. Цьому немає жодного виправдання чи пояснення. І бути не може», – передає слова Захарової Reuters.

Нагадаємо, 22 листопада Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та Національною гвардією прийшли з обшуками на територію Києво-Печерської лаври.

Того ж дня правоохоронці навідались до Корецького Свято-Троїцького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Як повідомляв «Детектор медіа», у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є церковним піснеспівом – назвав її світською. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії.

СБУ порушила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі.

Крім того, раніше СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП на Кіровоградщині і вилучила матеріали з антиукраїнською пропагандою.

Також СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП на Вінниччині через розпалювання релігійної ворожнечі.
Фото: Shutterstock
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY