detector.media
18.11.2022 14:14
Мінкульт заявив, що не закликає ізолювати російських митців, які засуджують війну
Мінкульт заявив, що не закликає ізолювати російських митців, які засуджують війну
Водночас міністерство не вважає за можливе будь-яку співпрацю з ними.

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що не закликає до ізолювання тих представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності та виступають із публічним засудженням війни в Україні. Водночас у міністерстві не «вбачають можливим та доцільним» для представників української культури «співпрацювати чи будь-яким іншим чином взаємодіяти з ними в публічній площині».

«Міністерство культури та інформаційної політики виступає проти будь-якого культурного діалогу з агресором», – сказано у повідомленні пресслужби Мінкульту.

У міністерстві вважають важливим припинити співробітництво з усіма державними російськими інституціями, що мають стосунок до сфери культури та медіа, а також з тими представниками РФ за кордоном, хто відверто виступає на підтримку війни.

Окрім того, МКІП закликає відмовитися від будь-якої співпраці з тими діячами культури, хто, порушуючи українське законодавство, перетинав кордони тимчасово окупованих українських територій – Луганської та Донецької областей і Криму.

«Намагання зараз, під час активних бойових дій на нашій території, давати слово на одних майданчиках представникам агресора та України є спробою нівелювати жахіття війни, легітимізуючи російські пропагандистські наративи щодо України», – зазначило відомство у своєму повідомленні.

«Водночас зауважимо, що ми не закликаємо до ізолювання тих представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності та виступають із публічним засудженням війни в Україні. Які називають речі своїми іменами та зазначають, що політична відповідальність за агресію в Україні лежить на Російській Федерації, адже Україна – толерантна європейська держава, яка базується на демократичних цінностях», – йдеться у повідомленні МКІП.

Разом із тим, наголошують у Мінкульті, «ми не вбачаємо можливим та доцільним представникам української культури співпрацювати чи будь-яким іншим чином взаємодіяти з ними в публічній площині». Така співпраця, мовляв, допустить зміщення фокусу з реальності – тяжкої боротьби, яку український народ веде багато років за свою незалежність й ідентичність, та зі злочинів, що їх просто зараз коїть Росія проти українців.

Нагадаємо, раніше українського письменника Юрія Андруховича розкритикували у соцмережах за публічну дискусію з російським літератором, який давно живе у Швейцарії й виступає проти Путіна, але водночас і проти скасування російської культури та відповідальності всіх росіян за агресію.

Нещодавно президент Володимир Зеленський підтримав петицію «Заборонити громадянам Росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні». 

19 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону публічного виконання фонограм авторів і виконавців-громадян Росії, підтримку національного музичного продукту, збільшення частки української мови в радіоефірі, стимулювання трансляції україномовних дитячих та освітніх телепрограм.

Також 19 червня ухвалили законопроєкт, який забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книг українською мовою та перекладам українською творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди.

Фото: пресслужба «Слуги народу»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY