Російські культурні діячі, вчені та правозахисники виступили із заявою проти війни з Україною

Російські культурні діячі, вчені та правозахисники виступили із заявою проти війни з Україною

31 Січня 2022
10005
31 Січня 2022
08:32

Російські культурні діячі, вчені та правозахисники виступили із заявою проти війни з Україною

10005
«Наша позиція дуже проста: Росії не потрібна війна з Україною та Заходом. Нам ніхто не загрожує, ніхто не нападає», – йдеться у зверненні до російської влади.
Російські культурні діячі, вчені та правозахисники виступили із заявою проти війни з Україною
Російські культурні діячі, вчені та правозахисники виступили із заявою проти війни з Україною

Російські артисти, журналісти, представники кіноіндустрії, вчені, політики та правозахисники виступили зі зверненням до керівництва своєї держави під гаслом «Лишь бы не было войны». Повний текст та перелік підписантів опублікував сайт «Эхо Москвы».

У заяві йдеться про те, що на тлі зростання напруги на кордонах України та Росії громадяни останньої «стають заручниками кримінального авантюризму, на який перетворюється зовнішньополітична лінія Росії». При цьому вони спостерігають різке зростання цін та падіння національної валюти і живуть у невизначеності, чи буде завтра війна, та влада не питає, чи хочуть росіяни цієї війни. 

Підписанти заявляють, що ненавидять війну і що Росії не потрібна війна з Україною: «Нам ніхто не загрожує, ніхто не нападає». Також вони закликають до формування антивоєнного руху.

Заяву підписали, серед інших, музикант Андрій Макаревич, актриса Лія Ахеджакова, письменник Віктор Шендерович, правозахисники Лев Пономарьов, Світлана Ганнушкіна, Зоя Свєтова, режисери Гаррі Бардін, Володимир Мірзоєв, політики Григорій Явлінський, Лев Шлосберг, Борис Вишневський та інші. 

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви:

Заява прихильників миру проти Партії Війни у ​​російському керівництві

Потік тривожної інформації про можливе вторгнення Росії в Україну посилюється. З'являються повідомлення про інтенсивне вербування найманців у Росії та перекидання палива та військової техніки на територію Донецької та Луганської областей України. У відповідь інтенсивно озброюється Україна, НАТО спрямовує додаткові сили до Східної Європи. Напруга не спадає, а навпаки – тільки наростає.

Громадяни Росії фактично стають заручниками кримінального авантюризму, на який перетворюється зовнішньополітична лінія Росії. Вони не лише живуть у невизначеності – чи почнеться велика війна, а й спостерігають різке зростання цін та падіння національної валюти. Чи потрібна росіянам така політика? Чи хочуть вони війни, і чи готові вони нести на собі її тягар? Чи давали вони владі право на таку гру їхніми долями?

Але громадян Росії ніхто не питає. Суспільна дискусія відсутня. На державному телебаченні представлена ​​лише одна думка, і це думка прибічників війни. Звідти звучать прямі військові загрози, витікають агресія та ненависть щодо України, Америки та країн Заходу. Але найнебезпечніше, що війна подається як допустимий та неминучий розвиток подій. Людей намагаються обдурити, розбестити, нав'язати їм ідею священної війни із Заходом замість розвитку країни та підвищення рівня життя її громадян. Питання ціни не обговорюється, але платити цю ціну – ціну величезну та криваву – доведеться саме простим людям.

Ми, відповідальні громадяни Росії та патріоти своєї країни, звертаємось до політичного керівництва Росії та кидаємо відкритий та публічний виклик Партії Війни, яка сформувалася всередині влади.

Ми висловлюємо точку зору тієї частини російського суспільства, яка ненавидить війну і вважає злочином навіть використання військової загрози та кримінального стилю у зовнішньополітичній риториці.

Ми ненавидимо війну, а ви вважаєте її допустимою. Ми виступаємо на захист миру та благополуччя для всіх громадян Росії, а ви ставите їхні життя та долі на кін у своїй політичній грі. Ви обманюєте та використовуєте людей, а ми говоримо їм правду. Це ми говоримо від імені Росії, а не ви, тому що народи Росії, втративши мільйони людей у ​​війнах минулого, багато десятиліть живуть за прислів'ям «аби не було війни». Ви забули про це?

Наша позиція дуже проста: Росії не потрібна війна з Україною та Заходом. Нам ніхто не загрожує, ніхто не нападає. Політика, заснована на просуванні ідеї такої війни – аморальна, безвідповідальна та злочинна і не може вестись від імені народів Росії. У такої війни не може бути ні легітимних, ні моральних цілей. Дипломатія країни не може займати жодної іншої позиції, крім категоричного неприйняття такої війни.

Війна не тільки не відповідає інтересам Росії, а й несе у собі загрозу самому її існуванню. Шалені дії політичного керівництва країни, що штовхають нас до цієї межі, неминуче ведуть до формування у Росії масового антивоєнного руху. Кожен із нас природно стає його частиною.

Ми зробимо все можливе, щоб запобігти, а якщо це буде потрібно, то й зупинити війну.

Нагадаємо, у 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

У січні 2022 року Велика Британія на тлі посилення російської ескалації почала поставляти ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW. Збільшили допомогу Україні і США.

Президент США Джо Байден заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну стане для Росії «катастрофою», а російський президент Володимир Путін у цьому разі зазнає санкцій із боку Заходу, «яких він досі не бачив».

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10005
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
816 дн. тому
Це більше схоже на черговий пропагандистський крок, покликаний для того, щоби показати, мовляв, не всі в лаптєстані демони. Це робиться щоби остаточно не розірвати зв'язок між країнами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду