Центр стратегічних комінукацій: Будь-яка країна, політична сила чи навіть особа може стати ціллю дезінформаторів з RT

Центр стратегічних комінукацій: Будь-яка країна, політична сила чи навіть особа може стати ціллю дезінформаторів з RT

16 Листопада 2022
792
16 Листопада 2022
09:17

Центр стратегічних комінукацій: Будь-яка країна, політична сила чи навіть особа може стати ціллю дезінформаторів з RT

792
Пропагандистський рупор Кремля й надалі слухають мільйони людей англійською, арабською, іспанською, французькою, німецькою та російською мовами.
Центр стратегічних комінукацій: Будь-яка країна, політична сила чи навіть особа може стати ціллю дезінформаторів з RT
Центр стратегічних комінукацій: Будь-яка країна, політична сила чи навіть особа може стати ціллю дезінформаторів з RT

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки закликає заборонити поширення дезінформації путінського режиму у світі, яке відбувається через медіа-структури RT. Попри нібито усвідомлення зловмисного впливу Кремля, його рупор й надалі слухають мільйони людей англійською, арабською, іспанською, французькою, німецькою та російською мовами. 

«Медіакомпанія RT, яка від початку була створена, щоб свідомо дезорієнтувати світову спільноту, не припинить це робити добровільно. Єдиний спосіб позбутися її шкідливого інформаційного впливу - це примусово припинити споживання пропагандистської інформації RT через скасування його трансляцій», - йдеться у дослідженні Центру. 

У березні ЄС вже запровадив санкції щодо телеканалів RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish та припинив їхню трансляцію у країнах ЄС. Проте у світі досі залишається велика кількість країн, в яких RT продовжує мовлення. 

Наразі RT здебільшого сфокусоване на війні проти України. RT прямо відтворює кремлівську риторику з виправдання війни, дискредитує Україну на міжнародній арені, переконує у «недієвості» санкцій та закликає зупинити військову допомогу Україні. Поширюються вигадки про наявність  «фашизму», «нацизму», «тероризму», «русофобії» в Україні та у країнах-партнерах. На російськомовному RT пропагандист Антона Красовський навіть озвучив неприхований заклик до геноциду українців - «топити та спалювати українських дітей»

Дослідження показує, що російська пропаганда використовувала закордонні редакції RT для маніпулювання інформацією щодо подій у Сирії, кейсів Навального та Скрипалів, протестних рухів «жовтих жилетів» у Франції тощо. 

Дезінформація, яка поширювалася RT в різний час, дискредитувала не лише українську державу, а й увесь демократичний світ, розпалюючи ворожнечу до країн Заходу, ЄС, НАТО, міжнародних організацій, підривала довіру до системи охорони здоров’я. 

Це досягалося через систематичне поширення фейків та конспірологічних теорій. Наприклад, відомий випадок, коли RT Spanish показав «інтерв’ю іспанського авіадиспетчера», який говорив, що Україна могла бути причетна до збиття літака рейсу МН17. Проте виявилося, що герой сюжету «Карлос» ніколи не працював диспетчером і збрехав про трагедію за гонорар від РФ у розмірі 48 000 доларів.

RT також є великими прихильниками конспірологічних теорій. «5G  — небезпечний експеримент над людством», - говорило RT America в 2019-му. В такий спосіб путінізм намагається підірвати довіру до демократичного ладу, переконуючи людей, що нікому не можна вірити, а влада завжди обманює. 

Наприклад, в 2021 році у розпал пандемії коронавірусу RT English надавали слово на своїх медіамайданчиках «експертам», які дискредитували карантинні обмеження та поширювали антивакцинаторські погляди. 

«Таким чином RT перетворився  на найбільшого в світі поширювача фейків, маніпуляцій, дискредитаційних та пропагандистських кампаній та є інформаційною загрозою не лише для України, а й світу. Адже цілями для RT може стати будь-яка країна, політична сила чи навіть окрема особа», - зазначають українські дослідники російської пропаганди з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

Більше з прикладами відвертих фейків RT можна ознайомитися у базі даних EUvsDisinfo, а також у звіті NewsGuard, у якому зібрані дискредитаційні та дезінформаційні заяви, статті, відеосюжети, що поширювалися, зокрема, через RT America.

Нагадаємо, 2 березня Євросоюз заборонив мовлення російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today на своїй території. Такі заходи запровадили у відповідь на військову агресію Росії проти України.

У травні в ЄС відключили ще три російські пропагандистські канали — Rossiya 24, TV CENTER International, RTR Planeta.

Нещодавно МЗС закликало Сербію не дозволяти мовлення Russia Today.

Колаж: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду