Стратком: Відео «з розстрілом російських полонених» — частина інформаційної війни

Стратком: Відео «з розстрілом російських полонених» — частина інформаційної війни

19 Листопада 2022
22703
19 Листопада 2022
16:57

Стратком: Відео «з розстрілом російських полонених» — частина інформаційної війни

22703
Само відео наразі не є доказом злочину, може бути лише приводом для початку розслідування.
Стратком: Відео «з розстрілом російських полонених» — частина інформаційної війни
Стратком: Відео «з розстрілом російських полонених» — частина інформаційної війни

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України пояснив, чому відео «розстрілу російських полонених», яке поширюють у російських та західних ЗМІ, є черговою інформаційною атакою Росії проти України.

Відео було поширено у російських телеграм-каналах 18 листопада. На ньому відсутній момент загибелі 11 людей. Також невідомо, хто знімав це відео і де саме воно було зроблено.

Частина відео свідчить, що мала місце провокація з боку російських військових, які під час здачі застосували зброю проти українських військових. Такий замах на віроломство заборонений Додатковим протоколом №1 до Женевських конвенцій 1949 року (а саме статтею 37).

У представленому в російських ЗМІ вигляді це відео, підкреслють експерти Страткому, не може вважатися доказом — лише приводом для ініціювання розслідування.

«Україна дотримується Женевських конвенцій. У випадку підозри, що окремі українські військовослужбовці порушують правила та звичаї війни, завжди проводиться розслідування. А винні притягуються до відповідальності. Це підтверджується багаточисельними фактами починаючи з 2014 року. На відміну від Росії, яка не допускала міжнародні місії в Оленівку, Україна завжди співпрацює з незалежними експертами», — йдеться в повідомленні Страткому.

Нагадаємо, що 18 листопада російські телеграм-канали почали поширювати відео, на якому люди в українській формі беруть в полон группу людей в формі російської армії. Фрагмент запису обривається, коли один із людей, вірогідно, російський військовий, застосовує зброю проти ймовірних українських військових. На іншому відео показані 11 тіл, що лежать у дворі, схожому на двір з першого відео. Тіла людей вдягнені так само, як на першому відео. Як саме вони загинули і чи загинули насправді, наразі невідомо. 

Російські  пропагандисти стверджують, що це зйомка розстрілу російських військових у селі Макіївка Луганської області. 16 листопада Міністерство оборони України повідомило, що ЗСУ «встановили контроль» в селі Макіївка. 17 листопада російське Міноборони повідомляло, що всі «атаки українських військ» на село Макіївка нібито були відбито.

13 листопада відео, де видно тіла 11 вбитих, було опубліковано в телеграм-каналі «Оперативний ЗСУ» із підписом: «Результат роботи 120 мм міномета».

Після публікації цих двох відео на російських пропагандистських ресурсах  представники російської влади почали масово звертатися в міжнародні інстанції із звинуваченнями України у військовому злочині та порушенні Женевських конвенцій. Про звинувачення Росії на адресу України масово пишуть західні ЗМІ, зокрема The Guardian, Bild, Reuters, Al Jazeera та інші. В більшості матеріалів повідомляється, що поки що не встановлені обставини того, що відбувається на відео, а також що Росія не надала доказів, які б підтверджували обґрунтованість звинувачень на адресу України.

Фото: скрін з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22703
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
fghhhj
523 дн. тому
Самое долбоебическое, что сняли это наши и нахуято выкинули в инет (вот за это, их надо точно отодрать как собак непривязанных). Потом это показали не росссийские теллеграмканалы, а Бутусов на Цензоре (как сдавались и один долбоёб начал стрелять) и Хартия (там сначала как сдавались, как один "герой" начал стрелять, а потом уже убитые) . Кто снимал думаю установят, там рожи никто не прятал, кстате который снимал или ранен или убит. Законно убили пленных или не законно не знаю, по тому, что видел, необходимости в этом не было, но судить солдат не имею права, от слова вообще. Тем более кусок вырван, сначала падает тот кто снимал (возможно убит) , потом видео двора с дрона когда уже все убитые. Что там было в этот промежуток неизвестно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду