NYT підтвердила правдивість відео із «розстрілом» російських військових

NYT підтвердила правдивість відео із «розстрілом» російських військових

21 Листопада 2022
4687
21 Листопада 2022
15:51

NYT підтвердила правдивість відео із «розстрілом» російських військових

4687
Редакція однак застерігає: з оприлюднених фрагментів відео не зрозуміло, чи розстрілювали українські військові росіян і чи такі дії були неправомірними.
NYT підтвердила правдивість відео із «розстрілом» російських військових
NYT підтвердила правдивість відео із «розстрілом» російських військових

Американська газета The New York Times підтвердила справжність відеозаписів, на яких російські військові відкрили вогонь, вдаючи, що здаються в полон, після чого їх нібито розстріляли українці. Видання однак підкреслює, що з відеозаписів неможливо встановити, за яких обставин було вбито росіян.

На першому відео видно, що українські військові ймовірно беруть у полон групу людей, одягнених у форму росіян. Видання підкреслює, що бійці ЗСУ мають розслаблений вигляд і не ціляться в окупантів.

Коли останній росіянин виходить із будівлі, він відкриває вогонь по українських військових. Це заскочило українців зненацька. На цьому відео обривається.

Що було далі, редакція NYT не може зрозуміти. На другому відео видно, як окупанти вже лежать убитими.

Медична експертка Рогіні Гаар повідомила, що росіяни були застрелені в голову з близької відстані.

Водночас експертка із воєнних злочинів Іва Вукусич зазначає, що дії українських військових могли бути правомірними, оскільки з відеозаписів не можна встановити, чи були полонені вбиті під час перестрілки, чи страчені після припинення вогню.

Вукусич зазначає, що якраз дії останнього російського стрільця можуть бути розцінені як «віроломство», оскільки Женевська конвенція забороняє імітувати здачу в полон з метою стрільби по противнику.

Нагадаємо, відео «розстрілу російських полонених» у російських телеграм-каналах почали поширювати 18 листопада. На ньому люди у військових українських одностроях беруть в полон групу людей, одягнених в форму російської армії. Один із полонених, імовірно російський військовий, застосовує зброю проти ймовірних українських військових. На цьому відеозапис обривається.

Російські пропагандисти стверджують, що це зйомка розстрілу російських військових у селі Макіївка Луганської області. 

Дати відеозапису не збігаються із повідомленнями російських пропагандистів. Як вони стверджують, зйомка начебто розстрілу російських військових велася у селі Макіївка Луганської області. У Міністерстві оборони України повідомили, що ЗСУ «встановили контроль» в селі Макіївка 16 листопада. В той же час у російському Міноборони 17 листопада інформували, що всі «атаки українських військ» на село Макіївка нібито було відбито.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України поширення згаданого відеозапису назвали черговою інформаційною атакою Росії проти України.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець та радник Офісу президента Олексій Арестович вважають, що, згідно з відео, саме російські військовополонені вчинили воєнний злочин, імітуючи те, що здаються в полон, при цьому відкривши вогонь по українських військових. 

Так вважають й інші іноземні експерти. Наприклад, італійський військовий аналітик Томас Тайнер стверджує, що воєнний злочин скоїв росіянин, який відкрив вогонь. Також він додав, що ті, хто звинувачує українських військових у злочині, насправді не розуміються на процедурі здачі в полон. І наводить детальний опис того, як це відбувається, а також аргументи на захист українських військових, що діяли, на його думку, за процедурою. 

Супутникові фото: Maxar Technologies. Колаж: NYT

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4687
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olek
514 дн. тому
Это война. Пусть кацапы на себя смотрят. И вообще эта недонация хуже фашистов. Те хоть не жаловались никому. А эти твари, сами совершают убийства и мародёрства, начали войну, но везде всем жалуются на украинцев.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду