У Російській академії наук Володимира Соловйова звинуватили у «геббельсівській пропаганді»

У Російській академії наук Володимира Соловйова звинуватили у «геббельсівській пропаганді»

5 Вересня 2023
4788
5 Вересня 2023
22:55

У Російській академії наук Володимира Соловйова звинуватили у «геббельсівській пропаганді»

4788
Таке звинувачення пролунало в заяві Інституту США та Канади, що засудила наклепницьку кампанію проти директора цього інституту, звільненого через статтю, у якій ішлося про штампи російської пропаганди.
У Російській академії наук Володимира Соловйова звинуватили у «геббельсівській пропаганді»
У Російській академії наук Володимира Соловйова звинуватили у «геббельсівській пропаганді»

Колектив Інституту США та Канади Російської академії наук (РАН) 5 вересня опублікував у «Независимой газете» заяву, в якій засудив наклепницьку кампанію проти директора цього інституту Валерія Гарбузова, звільненого через статтю, де йшлося про штампи російської пропаганди. У публікації Гарбузова передача кремлівського пропагандиста Володимира Соловйова «Вечер с Владимиром Соловьевым» порівнюється з геббельсівською пропагандою. Про це повідомляє «Агентство. Новости».

Заяву РАН в «Независимой газете» було опубліковано о 12:30, однак до 13:30 її  було вже видалено. Копія сторінки збереглася в кеші Google. «Независимая газета» не прокоментувала видалення публікації.

У заяві Інституту США та Канади РАН ситуацію навколо колишнього директора Валерія Гарбузова названо «наклепницькою кампанією та грубою й бездарною спробою завдати удару по науковій школі вітчизняної американістики, яка створювалася десятиліттями». Також автори публікації прокоментували заяви, зроблені в ефірі передачі «Вечер с Владимиром Соловьевым», що вийшла 30 серпня: «Усі факти, які наведені у передачі Володимира Соловйова від 30.08.2023 р. і тиражуються у медійному просторі, побудовані на відвертій брехні, що подається у формі огидної класичної геббельсівської пропаганди, яка справляє вкрай жалюгідне й убоге враження».

«Агентство. Новости» також інформує, що Валерія Гарбузова було звільнено після того, як 29 серпня в «Независимой газете» вийшла його колонка «Втрачені ілюзії епохи, що минає. Для самопізнання Росії необхідні знання, а не міфи». У ній ішлося про те, як російська влада використовувала міфи для консолідації громадян РФ. У тексті, зокрема, зазначено: «Нинішні вітчизняні клеврети авторитаризму без сором'язливості, зі зворушливим розчуленням щиро ототожнюють главу держави з самою державою, тимчасового володаря країни — з великою національною та історичною константою. Соромно, панове, і принизливо!».

Видання зазначає, що стаття викликала негативну реакцію прокремлівських блогерів та журналістів. У передачі Соловйова після виходу цієї публікації російський китаєзнавець Микола Вавілов закликав «зробити ревізію академічних кіл». Сам Соловйов назвав інститут «застарілою організаційною структурою».

«Агентство» додає, що в коментарі «ТАСС» Валерій Гарбузов сказав, що трудовий договір з ним було розірвано за ініціативи засновника.

Вже після звільнення, 5 вересня, Гарбузов опублікував у «Независимой газете» нову колонку, де подякував тим, хто його підтримав, та відповів на «масштабне цькування з використанням федеральних каналів телебачення, із застосуванням адміністративної артилерії, агресивної пропаганди та відвертої і надто примітивної брехні». У якості прикладу він навів програму «Вечер с Владимиром Соловьевым.

Гарбузов уточнив, що не написав у минулій колонці нічого нового і що там викладаються ідеї, які до цього з'являлись у наукових статтях вітчизняних учених. Завершується публікація словами про те, що колектив інституту «ніколи не був і не є гніздом іноземної розвідки або гуртком підступних карбонаріїв. Хоча, кажуть, що пацієнти, які страждають на певні розлади (особливо коли вони одягнені в псевдопатріотичну тогу), думають саме так».

 Фото: колаж із сайту «Нет цензуре»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4788
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду