Генерал США: росіяни атакують енергомережу, щоб європейські уряди почали тиснути на Україну через біженців

Генерал США: росіяни атакують енергомережу, щоб європейські уряди почали тиснути на Україну через біженців

8 Листопада 2022
1222
8 Листопада 2022
17:30

Генерал США: росіяни атакують енергомережу, щоб європейські уряди почали тиснути на Україну через біженців

1222
У Кремлі шукають важелі впливу на Україну, щоб відбулися переговори.
Генерал США: росіяни атакують енергомережу, щоб європейські уряди почали тиснути на Україну через біженців
Генерал США: росіяни атакують енергомережу, щоб європейські уряди почали тиснути на Україну через біженців

Україна має всі шанси перемогти у війні. Таким отимістичним прогнозом в інтерв'ю «Радіо Свобода» поділився колишній командувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес. Він впевнений, що Збройні сили України можуть звільнити території, захоплені Росією після 23 лютого, вже до кінця цього року, а до літа 2023-го ЗСУ повернуть тимчасово окупований Крим.

Годжес прогнозує Росії поразку саме на полі бою. При цьому, каже генерал США, росіяни хочуть поступок на переговорах, і заради цього не припинятимуть обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури. «Вони атакують енергомережу навмисно, щоб зробити українські міста менш придатними для життя з наближенням зими. І сподіваються вигнати мільйони українців до Європи. Тобто, іншими словами, використати біженців як зброю для їхніх цілей. Це посилило б тиск на європейські уряди, щоб ті тиснули на Україну, щоб вона пішла на переговори», – прокоментував Бен Годжес.

Однак, відзначив він, росіянам все ще бракує високоточної зброї. Поки що вони вирішують це питання завдяки безпілотникам з Ірану. «Ми повинні викрити, про що саме домовились у Кремлі з Тегераном», – каже Годжес. Також, переконаний він, важливо допомогти Україні знайти способи протистояти безпілотникам і балістичним ракетам, посиливши протиповітряну та протиракету оборону й можливості для збивання дронів. Як ще один крок протидії у постачанні зброї Ірану у США розглядають викриття і блокування каналів цих поставок.

Наслідками за співпрацю із Росією для Ірану можуть бути не тільки санкції. «Якщо ми не можемо змусити Іран припинити виробляти, доставляти ці безпілотники до Росії, то, можливо, повинні відбуватися якісь вибухи на заводах, які не можна пояснити, автомобільні інциденти з людьми, які беруть участь у цьому процесі в Ірані. І, звісно, іранські техніки, які в Криму допомагають росіянам, вони теж мають стати вимираючим видом», – сказав Годжес.

Генерал відкидає версію про те, що зброю Росії може постачати Північна Корея. Сам факт того, що у РФ готові приймати допомогу, свідчить, що у агресора є проблеми, каже Годжес. «Росія в розпачі, і вони шукають допомоги, де тільки можуть. Для мене перший показник того, що вони в біді, був ще в березні, коли вони шукали добровольців із Сирії. Це вже сигналізувало про те, які в них проблеми», – додав він.

Нагадаємо,  у МЗС України назвали Іран співучасником російської агресії. Міністр Дмитро Кулеба звернувся до міністрів закордонних справ держав-членів Європейського Союзу із закликом накласти санкції на офіційний Тегеран за допомогу Росії здійснювати терор проти українців. 

В середині жовтня у НАТО пообіцяли надати засоби для протидії іранським дронам-камікадзе, які Росія активно використовує для атак на українські міста.

Російські обстріли об'єктів української енергосистеми призвели до масштабних ушкоджень. Деякі об’єкти повністю знищено і відновити їх неможливо, потрібно заново будувати. Обстріли енергосистеми в Україні обходяться в сотні мільйонів доларів, каже виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Представники влади кажуть, що запобігти наслідкам цих терористичних обстрілів не завжди можливо. Голова Київської ОВА Олексій Кулеба порадив мешканцям Київщини мати запаси їжі та води на 2 тижні. Він переконаний: метою російських обстрілів Київщини є знеструмлення столиці. Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков  теж закликав мешканців великих міст продумати варіант тимчасового виїзду. Потрібно бути готовими до того, що ремонтні роботи в сфері інфраструктури можуть тривати тиждень-два, вважає він.

Фото з інтерв'ю «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1222
Читайте також
08.11.2022 10:00
Орест Білоскурський
Інна Сергієнко
для «Детектора медіа»
3 908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду