ДТЕК: Обстріли енергосистеми в Україні обходяться в сотні мільйонів доларів

ДТЕК: Обстріли енергосистеми в Україні обходяться в сотні мільйонів доларів

3 Листопада 2022
1799
3 Листопада 2022
20:16

ДТЕК: Обстріли енергосистеми в Україні обходяться в сотні мільйонів доларів

1799
Очікування на заміну обладнання може тривати й півроку, а виготовлення окремих складових потребує до 18 місяців.
ДТЕК: Обстріли енергосистеми в Україні обходяться в сотні мільйонів доларів
ДТЕК: Обстріли енергосистеми в Україні обходяться в сотні мільйонів доларів

Російські обстріли об'єктів української енергосистеми призвели до масштабних ушкоджень «Укренерго». Деякі об’єкти повністю знищено і відновити їх неможливо, потрібно заново будувати. Про це в інтерв’ю Liga.net розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Крім коштів на відновлення, потрібне специфічне устаткування немасового виробництва. «Ушкоджених ТЕС п’ять. Деякі з них дуже сильно пошкоджені, деякі – менше. Потрібен буде системний ремонт і багато нового обладнання. І тут можуть виникнути проблеми. Ті ж трансформатори чи вимикачі виробляються спеціально під окремий проєкт. Це не масове виробництво, їх потрібно замовляти у виробника і чекати поки вони будуть готові», – каже Сахарук.

У будь-якому разі це обладнання дороге та його не так просто знайти, відзначив менеджер ДТЕК: «Один вимикач коштує від €110 000, а один трансформатор – десятки мільйонів [євро]. А нам тільки вимикачів потрібно понад 20 штук. І це лише на одну чи дві станції. А з кожною атакою пошкодження стають все серйозніші». За словами Сахарука, очікування на заміну обладнання триває від одного до п’яти місяців, а виготовлення окремих складових потребує до 18 місяців.

«Зараз дуже велика черга у виробників на електричне обладнання – на два роки наперед. І потрібно якось пролазити в цій черзі, перекуповувати обладнання», – додав він.

Росіяни, розповів Сахарук, ціляться в найважливіші об’єкти, які виробляють електроенергію і з’єднують енергетичну систему України в одне ціле. Частково це пов’язано з їхніми поразками на фронті і національною традицією тероризму.

Та, попри відключення електроенергії, зруйнувати енергетичну систему України не так просто, вважає керівник ДТЕК. «Я не вірю, що у них щось із цього вийде. Історія показує, що без просування на фронті бомбардування населення та інфраструктури мирного міста бажаного результату не приносить. Навпаки, це змушує людей гуртуватися. Росіяни цього не розуміють», – каже Сахарук.

Нагадаємо, 10 жовтня Росія почала цілеспрямований масовий обстріл української енергетичної інфраструктури. Удари ракет і дронів пошкодили чимало електростанцій та ліній електропередач, міста і регіони залишились без мобільного зв’язку, світла й води. 

З 20 жовтня «Укренерго» запровадила обмеження на споживання електроенергії. Українців попередили про планові відключення світла в Києві та регіонах.

22 жовтня росіяни завдали нового масового удару по Україні, ракети та дрони влучали переважно в об'єкти енергетичної інфраструктури.

31 жовтня Росія знов вдарила по критичній інфраструктурі України. Під удар потрапили Київ, Харків, Запоріжжя, Черкащина, Кіровоградщина, Вінниччина і Львівщина. Також росіяни обстріляли Чернівецьку область, яка рідко зазнає ракетних атак ворога.

2 листопада компанія «Укренерго» продовжила графіки погодинних відключень електроенергії у центральному та північному регіонах України.

Фото: ДТЕК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1799
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду