СБУ затримала блогера, який оприлюднив відео російського обстрілу Бурштинської ТЕС

СБУ затримала блогера, який оприлюднив відео російського обстрілу Бурштинської ТЕС

20 Жовтня 2022
2968
20 Жовтня 2022
11:25

СБУ затримала блогера, який оприлюднив відео російського обстрілу Бурштинської ТЕС

2968
СБУ: Блогер не є коригувальником і не мав наміру сприяти ворогу, після спілкування зі спецслужбою він усвідомив, що відео влучань можуть бути використані Росією для коригування точності ударів.
СБУ затримала блогера, який оприлюднив відео російського обстрілу Бурштинської ТЕС
СБУ затримала блогера, який оприлюднив відео російського обстрілу Бурштинської ТЕС

СБУ повідомила про затримання блогера, який оприлюднив відео російського обстрілу Бурштинської ТЕС в Івано-Франківській області.

«Блогер відзняв на відео наслідки влучань ракет по об’єкту критичної інфраструктури та розмістив його у своєму телеграм-каналі. Зробив це задля збільшення кількості підписників. Відео підхопив телеграм-канал, який має мільйонну аудиторію. А через 7 хвилин результати обстрілу вже були у російських пропагандистів», – повідомляє пресслужба СБУ.

СБУ наголошує, що соцмережі моніторять не лише російські блогери-«воєнкори», але й кадрові військові. Вороги враховують інформацію з відкритих українських джерел під час планування своїх дій.

Встановлений СБУ блогер не є коригувальником і не мав наміру сприяти ворогу: «Після спілкування зі спецслужбою він усвідомив, що відео влучань можуть бути використані Росією для коригування точності ударів».

Служба безпеки нагадала про заборону знімати та оприлюднювати відео наслідків влучань ворожих ракет і дронів по військових об’єктах і цивільній критичній інфраструктурі.

СБУ нагадує, що коригування ворожого вогню є злочином і карається законом. Спецслужба відстежує випадки поширення таких відео в інтернеті, здійснює комплекс пошуково-процесуальних дій зі встановлення та притягнення фігурантів до відповідальності.

Читайте також: 

19 жовтня росіяни завдали ракетного удару по Бурштинській ТЕС, унаслідок чого на електростанції виникла пожежа, яку згодом ліквідували. 10 жовтня росіяни вперше вдарили ракетами по Бурштинській ТЕС, влучивши у розподільчий пристрій ТЕС.

Росія посилила ракетні удари по Україні та намагається знищити енергетичну інфраструктуру країни.

В Україні спостерігається дефіцит потужностей, з 20 жовтня Національна енергетична компанія «Укренерго» попередила про запровадження обмежень споживання електроенергії.

Нагадаємо, 21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Скриншот відео: Служба безпеки України/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2968
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду