СБУ ідентифікувала організаторів фейкового «референдуму» на півдні України

СБУ ідентифікувала організаторів фейкового «референдуму» на півдні України

22 Жовтня 2022
1465
22 Жовтня 2022
13:30

СБУ ідентифікувала організаторів фейкового «референдуму» на півдні України

1465
СБУ: Співробітники Служби безпеки встановили місця перебування всіх колаборантів, маршрути їх переміщення та коло зв’язків.
СБУ ідентифікувала організаторів фейкового «референдуму» на півдні України
СБУ ідентифікувала організаторів фейкового «референдуму» на півдні України

Служба безпеки України встановила особи вісьмох організаторів незаконних «референдумів» у тимчасово захоплених районах Херсонської та Миколаївської областей.

Як повідомляє пресслужба СБУ, зловмисники добровільно пішли на співпрацю з ворогом і увійшли до складу місцевих окупаційних «адміністрації», де їхнім завданням було фабрикувати результати фейкового «плебісциту».

Так, у Херсонській області задокументовано злочинну діяльність сімох мешканців Генічеського району, які погодились на «пропозицію» агресорів очолити «виборчі комісії» у райцентрі та селищі Новоолексіївка. Перебуваючи на «посадах», вони виконували завдання щодо підготовки до проведення псевдоголосування.

Встановлено, що колаборанти організовували функціонування незаконних «виборчих дільниць», зокрема підбирали «персонал» та забезпечували його оргтехнікою.

«Крім того, ворожі поплічники формували так звані "реєстри виборців", до яких "вписували" громадян, що виїхали за межі області. Таким чином, вони штучно "накручували" явку людей та кількість голосів на фейкових заходах Кремля», – повідомляє СБУ.

Слідчі СБУ заочно повідомили зловмисникам про підозру за ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою) та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Ще одного поплічника агресорів викрито на організації псевдореферендуму на території Кінбурнської коси на Миколаївщині.

За даними слідства, колаборантом виявився активний прихильник прокремлівських поглядів, який на початку повномасштабного вторгнення долучився до російських загарбників.

Під час проведення незаконного «плебісциту» він активно коментував його сфальсифіковані «результати» для російських пропагандистів і телеграм-каналів. Наразі зловмисник переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території АР Крим.

«Співробітники Служби безпеки встановили місця перебування всіх колаборантів, маршрути їх переміщення та коло зв’язків. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності за злочини проти України», – повідомляє СБУ.

Інфографіка: СБУ

СБУ нагадує, що злочини проти основ національної державності України не мають строку давності, тому всі винні відповідатимуть за скоєне перед законом.

Раніше у СБУ закликали свідків фейкового «опитування», яке проводять росіяни за допомогою колаборантів, надавати інформацію у чат-бот. Конфіденційність гарантована.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1465
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду