В Україні відкрили вже 200 проваджень за незаконне поширення інформації про ЗСУ

В Україні відкрили вже 200 проваджень за незаконне поширення інформації про ЗСУ

22 Грудня 2022
1327
22 Грудня 2022
15:56

В Україні відкрили вже 200 проваджень за незаконне поширення інформації про ЗСУ

1327
Третина обвинувальних актів вже передана до суду.
В Україні відкрили вже 200 проваджень за незаконне поширення інформації про ЗСУ
В Україні відкрили вже 200 проваджень за незаконне поширення інформації про ЗСУ

Правоохоронці відкрили близько 200 кримінальних проваджень за незаконне поширення інформації про переміщення зброї і розташування Збройних сил України.

Про це повідомив начальник Департаменту кримінально-правової політики Офісу генпрокурора Олексій Бонюк під час експертного обговорення на тему «Кримінальна відповідальність за поширення незаконної інформації в інтернеті до та після початку повномасштабного вторгнення», передає  Укрінформ.

За словами Бонюка, приблизно третина з двох сотень обвинувальних актів вже спрямована до суду.

Нагадаємо, наприкінці березня Верховна Рада внесла зміни до ст. 114-2 ККУ, якими встановила кримінальну відповідальність за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Вказані діяння караються позбавленням волі від 3 до 12 років.

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.  А речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав громадян не публікувати кадри роботи української протиповітряної оборони.

Наприкінці листопада група народних депутатів висунула законопроєкт, що пропонує ввести кримінальну відповідальність за «несанкціоноване поширення інформації про вогневе ураження об’єктів на території України», тобто за фото, відео або іншу інформацію про результати російських обстрілів.

Водночас Інститут масової інформації вважає, що від криміналізації поширення фото чи відео «прильотів» виграють лише анонімні телеграм-канали. Їхній аналіз свідчить, що якщо ухвалять закон, традиційні медіа взагалі припинять поширювати фото й відео про війну, а весь контент і зацікавлена авдиторія перейдуть до анонімних телеграм-каналів, яких ідентифікувати неможливо.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1327
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду