Маляр закликала не поширювати неперевірену інформацію про звільнення населених пунктів

Маляр закликала не поширювати неперевірену інформацію про звільнення населених пунктів

10 Вересня 2022
1601
10 Вересня 2022
21:59

Маляр закликала не поширювати неперевірену інформацію про звільнення населених пунктів

1601
Мережею шириться багато інформації про нібито звільнені населені пункти, яка не відповідає дійсності, попереджає заступниця міністра оборони.
Маляр закликала не поширювати неперевірену інформацію про звільнення населених пунктів
Маляр закликала не поширювати неперевірену інформацію про звільнення населених пунктів

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала українців не поширювати неперевірену інформацію про деокуповані території.

«Не треба писати про кожен тимчасово окупований населений пункт, що він вже наш. На жаль, зараз мережами шириться багато інформації про нібито звільнені населені пункти, яка не відповідає дійсності», написала Маляр у фейсбуці.

Вона зауважила, що серед «так би мовити звільнених» у постах зустрічаються населені пункти, які лише частково контролюють Збройні сили України. Там тривають бої, а є навіть такі, звільнення яких немає в планах на найближчі дні.

«Не споживайте неперевірену інформацію. Коли можна говорити, що населений пункт наш? Коли населений пункт зачищений та правоохоронними органами здійснено стабілізаційні заходи. Тобто, якщо наші війська фізично зайшли в населений пункт, це ще не означає автоматично, що ми його контролюємо. Попереду ще можуть бути бої та чимало спеціальних заходів зі звільнення», – закликала Маляр.

Заступниця міністра запропонувала розглянути приклад Балаклії: «Кілька днів тому було повідомлення, що війська зайшли у місто. Сьогодні ми остаточно встановили у місті контроль, провели всі необхідні заходи та підняли прапор – про що теж були повідомлення на ресурсах Міноборони та ЗСУ».

Також Маляр закликала читати офіційні джерела всіх органів військової вертикалі, щоб убезпечити себе від неправдивої інформації та «не стати жертвою пустих сподівань». Отже, довіряти, на її думку, варто насамперед:

  1. Верховному Головнокомандувачу (Офіс президента)
  2. Міністру оборони (Міністерство оборони)
  3. Головнокомандувачу (ЗСУ, Генштаб)

На харківському та південнобузькому напрямках тривають наступальні операції ЗСУ, медіа повідомляють про звільнення від окупантів низки важливих міст Харківської області та масштабний відступ російських військ. 

Генштаб у вечірньому зведенні зазначив, що з міркувань безпеки військовослужбовців офіційну інформацію надасть згодом.

Читайте також: 

Раніше Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1601
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду