У Єврокомісії скоригували заяву про 100 тисяч загиблих українських військових: мали на увазі й поранених (ВІДЕО)

У Єврокомісії скоригували заяву про 100 тисяч загиблих українських військових: мали на увазі й поранених (ВІДЕО)

30 Листопада 2022
2382
30 Листопада 2022
13:10

У Єврокомісії скоригували заяву про 100 тисяч загиблих українських військових: мали на увазі й поранених (ВІДЕО)

2382
Урсула фон дер Ляєн закликала створити міжнародний суд для розслідування злочинів РФ і помилково включила поранених у число загиблих українських воїнів.
У Єврокомісії скоригували заяву про 100 тисяч загиблих українських військових: мали на увазі й поранених (ВІДЕО)
У Єврокомісії скоригували заяву про 100 тисяч загиблих українських військових: мали на увазі й поранених (ВІДЕО)

У Єврокомісії скоригували попередню заяву президентки ЄК Урсули фон дер Ляєн про ймовірну оцінку втрат України у війні проти Росії у 100 тисяч військових загиблими. У ЄК уточнили, що цю цифру вона включила і ймовірну кількість поранених, але навіть ця оцінка була зроблена на підставі даних із «зовнішніх джерел».

30 листопада президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оприлюднила звернення від імені Єврокомісії, у якому закликала за підтримки ООН створити спеціалізований суд для розслідування та судового переслідування злочинів Росії проти України.

«Вторгнення Росії в Україну принесло смерть, руйнування та невимовні страждання, ми всі пам’ятаємо жахи Бучі. За оцінками, понад 20 тисяч цивільних та понад 100 тисяч українських військових були вбиті», — сказала вона.

Президентка Єврокомісії наголосила, що Росія повинна заплатити за свої жахливі злочини, включно зі злочином агресії проти суверенної держави.

«Ми готові розпочати співпрацю з міжнародною спільнотою, щоб отримати найширшу міжнародну підтримку», — заявила фон дер Ляєн.

Згодом відео звернення фон дер Ляєн видалили з твіттера, вирізали саме цей фрагмент, де президентка називає число загиблих, і опублікували знову. Дані про втрати України відсутні також у текстовому варіанті заяви на сайті Єврокомісії.

Врешті директорка з політичних комунікацій Єврокомісії Дана Спінант спростувала заяву Урсули фон дер Ляєн про те, що Україна втратила у війні «понад 100 000 загиблими».

За словами Спінант, заява голови Єврокомісії стосувалась як загиблих, так і поранених українських воїнів, а оцінка була зроблена на підставі даних із «зовнішніх джерел».

Вона подякувала тим, хто вказав на неточність цифр, і наголосила, що «оцінка мала показати жорстокість Росії» як аргумент до необхідності скликати міжнародний суд.

Начальник управління зв'язків з громадськістю української армії Богдан Сеник у коментарі «Громадському» заявив, що «не уповноважений коментувати заяви політиків, тим більше на міжнародному рівні».

«Інформація щодо [втрат] особового складу є для службового користування і має грифи обмежень, враховуючи безпеку операції. Це запитання, власне, до цієї посадової особи: якщо є заява, звідки ці дані та на чому вони ґрунтуються», — заявив він.

Речник президента України Сергій Никифоров заявив «Громадському», що названа президенткою ЄК цифра про втрати бійців є «фантастично далекою від реальності».

«Єдине, що я можу сказати, що правдиві актуальні цифри можуть повідомити військові або верховний головнокомандувач. Але це чутлива інформація, і вони це зроблять, коли буде правильний момент», — наголосив він.

Відзначимо, у липні Міністерство оборони закликало не розкривати цифри військових втрат України до закінчення воєнного стану.

Проте час від часу українська влада повідомляє про приблизні втрати. Так, головнокомандувач української армії Валерій Залужний 22 серпня заявив про «майже 9 тисяч героїв, які загинули», але не уточнив, за який період ці дані. Президент Володимир Зеленський 23 вересня заявив, що українських військових загинуло у 5 разів менше, ніж російських. На той часРосія втратила приблизно 56 тисяч своїх солдатів.

У середині жовтня співвідношення втрат серед українських захисників та російських солдатів на півдні становило приблизно 1 до 6,5, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2382
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду