Маляр: У соцмережах пишуть вигадки і плітки про планування військових операцій

Маляр: У соцмережах пишуть вигадки і плітки про планування військових операцій

15 Вересня 2022
1318
15 Вересня 2022
14:01

Маляр: У соцмережах пишуть вигадки і плітки про планування військових операцій

1318
Ганна Маляр: Втім, якщо дійсно станеться несанкціонований витік інформації, влада буде реагувати відповідно до закону.
Маляр: У соцмережах пишуть вигадки і плітки про планування військових операцій
Маляр: У соцмережах пишуть вигадки і плітки про планування військових операцій

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що лише обмежене коло осіб має доступ до державної таємниці найвищого ступеня секретності, а «лідери думок» і телеграм-канали насправді не володіють інформацією про планування військових операцій.

«За посадою, лише обмежене коло осіб має доступ до державної таємниці найвищого ступеня секретності. Звісно, я в межах повноважень знаю хто яку операцію на сході чи півдні планував, хто був проти чого і хто за. Але бачу, що деякі дописувачі соцмереж пишуть про деталі планування військових операцій та прийняття рішень так, ніби теж мають доступ і ніби в них є законний дозвіл це поширювати», – пише Маляр у фейсбуці.

Маляр додала, що звернулася б до правоохоронних органів, щоб знайшли того, хто «зливає» державну таємницю: «Але поки що тільки вигадки і плітки пишуть. Як було і є насправді "лідерам думок" і телеграм-каналам поки ніхто не повідомив – і це тішить».

Втім, якщо станеться несанкціонований виток інформації, влада буде реагувати відповідно до закону.

«Зараз дуже динамічний час і якась частина таємної інформації законним шляхом оперативно набуває статусу доступної та оприлюднюється. Тобто підхід у держави дуже гнучкий і орієнтований на потреби та запити суспільства. Разом з тим ви повинні чітко розуміти, що навіть коли є законні підстави поширити таємну інформацію, то довіряти можна тільки офіційним джерелам та офіційним особам, які реально мають доступ до неї, а не їм хтось щось переказав», – зазначила Маляр.

Раніше Маляр закликала українців не поширювати неперевірену інформацію про деокуповані території.

Читайте також: 

Раніше Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Фото: Ганна Маляр/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду