Шуфрич виступив за відсторонення від посад працівників «Укрексімбанку», які перешкоджали журналістам

Шуфрич виступив за відсторонення від посад працівників «Укрексімбанку», які перешкоджали журналістам

12 Листопада 2021
1837
12 Листопада 2021
14:30

Шуфрич виступив за відсторонення від посад працівників «Укрексімбанку», які перешкоджали журналістам

1837
9 листопада двох фігурантів, які не писали заяву про звільнення, поновили на посадах в «Укрексімбанку».
Шуфрич виступив за відсторонення від посад працівників «Укрексімбанку», які перешкоджали журналістам
Шуфрич виступив за відсторонення від посад працівників «Укрексімбанку», які перешкоджали журналістам

Нардеп від «ОПЗЖ», голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич заявив, що виступає за відсторонення від посад працівників «Укрексімбанку», які перешкоджали журналістам.

Зокрема, Шуфрич рекомендуватиме комітету звернутися до нового керівництва «Укрексімбанку» та Кабміну, який є засновником фінустанови, а також до генпрокурора та міністра внутрішніх справ з проханням відреагувати на небажання керівництва усунути з посад фігурантів провадження про перешкоджанння журналістам програми «Схеми».

«Зухвалість та неповага до журналістів "Схем", на яких цинічно і нахабно напали під час виконання ними службових обов'язків, не можуть залишитися без наслідків. Користуючись тими повноваженнями, які мені дано як голові Комітету свободи слова, я ініціюю повторний розгляд питання відповідальності посадових осіб "Укрексімбанку" за напад на журналістів "Схем"», – передала пресслужба Шуфрича.

Він зауважив, що фігурантів не можна вважати винними, поки це не довів суд, але варто зважати на «морально-етичну сторону цього питання», а керівництво банку має реагувати «в установленому порядку, до звільнення».

9 листопада «Укрексімбанк» поновив на посадах відсторонених Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова.

Пресслужба «Укрексімбанку» на запит «Детектора медіа» повідомила, що не може надати більшої інформації щодо поновлення Тельбізова та Осіпова, окрім тієї, що вже опублікована в офіційній заяві фінустанови. Тобто, результатів внутрішнього розслідування «Укрексімбанк» розкривати не буде.

Нагадаємо, що саме ці посадовці банку за наказом голови правління фінустанови Євгена Мецгера 4 жовтня застосували силу проти журналістів програми «Схеми» у його робочому кабінеті.

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома кримінальними статтями: 171 («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища») та 126 («Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень»).

Досудове розслідування кримінального провадження вже завершене, справа скерована до суду, підготовче засідання призначене на 29 листопада 2021 року.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила голову правління фінустанови Євгена Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу. 11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1837
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду