«Укрексімбанк» проведе поглиблену перевірку кредиту, про який йшлося в розслідуванні «Схем»

«Укрексімбанк» проведе поглиблену перевірку кредиту, про який йшлося в розслідуванні «Схем»

18 Листопада 2021
1235
18 Листопада 2021
14:50

«Укрексімбанк» проведе поглиблену перевірку кредиту, про який йшлося в розслідуванні «Схем»

1235
«Схеми»: Раніше «Укрексімбанк» видав 60 мільйонів доларів кредиту бізнесмену, компанія якого сплачує податки угрупованню «ДНР».
«Укрексімбанк» проведе поглиблену перевірку кредиту, про який йшлося в розслідуванні «Схем»
«Укрексімбанк» проведе поглиблену перевірку кредиту, про який йшлося в розслідуванні «Схем»

Наглядова рада «Укрексімбанку» проведе поглиблену перевірку кредитної угоди, за якою компанії бізнесмена, що сплачує податки підтримуваному Росією угрупованню «ДНР», отримали 60 мільйонів доларів під заставу столичного ТРЦ SkyMall.

Кредит був предметом розслідування «Схем», і саме питання про нього викликали агресивну реакцію голови правління банку Євгена Мецгера, який наказав відібрати в журналістів камери і стерти записане відео.

Голова Наглядової ради «Укрексімбанку» Оляна Гордієнко повідомила «Схемам», що після публікації журналістського розслідування був ініційований аудит кредитної угоди. До аудиту залучили внутрішній комітет із питань ризиків та незалежних експертів.

«У зв’язку із суспільним резонансом та необхідністю всебічного дослідження укладення відповідної угоди наразі проводиться поглиблене вивчення цієї транзакції із залученням Комітету Наглядової ради з питань ризиків та незалежних експертів… Остаточна оцінка подій буде надана Наглядовою радою після завершення повноцінного аналізу обставин укладення кредитної угоди та видачі коштів (у тому числі отримання висновку незалежних експертів)»,сказано в документі.

18 листопада Наглядова рада заслухає попередні результати внутрішнього аудиту банку стосовно дотримання вимог законодавства та внутрішніх нормативних документів під час видачі кредиту.

Раніше Гордієнко заявляла «Схемам», що попередня перевірка не виявила порушень під час видачі валютного кредиту під заставу ТРЦ SkyMall.

«Ми зробили все, щоб зробити якомога детальну перевірку, незважаючи на те, скільки у нас було на це часу і в якому всі ми перебуваємо стані у зв’язку з останніми подіями. Поки що, настільки детально, наскільки ми це обговорювали всередині Наглядової ради, на ризик-комітеті, з правлінням, ця інформація не підтверджується», – повідомила Гордієнко.

Із відповіді на запит «Схем» також випливає, що видача бізнесмену 60 мільйонів доларів кредиту для придбання ТРЦ SkyMall під заставу самого ж ТРЦ була схвалена Кредитним комітетом «Укрексімбанку» і узгоджена правлінням банку. Наглядова рада банку не мала потреби втручатися в процес видачі кредиту і не розглядала питання укладання цієї кредитної угоди.

Нагадаємо, що програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час запису інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з Мецгером, однак після запитання про кредит він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення. Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу.

11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Також підозри були повідомлені директору департаменту банківської безпеки Ігорю Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки банку Олегу Осіпову. Спочатку підозрюваних відсторонили від роботи, проте 9 листопада поновили на своїх посадах.

12 листопада в мережі поширили відео, на якому співробітники банку оплесками зустрічають поновленого на посаді Тельбізова. Відео спричинило хвилю обурення серед журналістів та користувачів соцмереж, засудив поведінку співробітників банку і міністр фінансів Сергій Марченко. 12 листопада Наглядова рада банку звільнила Тельбізова та Осіпова. 

Обвинувальний акт відносно всіх підозрюваних у цій справі вже передано до суду. 

Колаж: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1235
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду