detector.media
31.08.2022 17:55
Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова
Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова
Натомість, вважають у НСПУ, держава має опікуватися музеєм видатного українського композитора Кошиця, який мешкав у цьому будинку.

Як заявили у Національній спілці письменників України (НСПУ), замість музею письменника Михайла Булгакова у Києві варто відкрити музей українського композитора Олександра Кошиця.

Держава утримує й опікується закладом, який зберігає пам’ять про одного з найпідступніших ворогів України – Михайла Булгакова, наголошують письменники.

«Чи може – після жаху смертей і руйнувань, який чинить росія в Україні, після проявів геноциду і намагання знищити українську державність, – чи може в самому центрі Києва й далі працювати музей письменника, який люто ненавидів Україну і її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах, наприклад, у романі «Біла гвардія» (1925 р.)?!» – ставлять питання у секретаріаті НСПУ.

Як підкреслюють в організації, Булгаков «зневажав» Україну: «Булгаков, по суті, є одним із предтеч цього горезвісного "русского міра", і це яскраво відбито в його небезпечних книжках, де він оспівав і возвеличив не лише царат і монархію, а й нелюдську жорстокість, яка притаманна росіянам і є основною рисою російської нації. Його зневажливе пихате ставлення до України викликає тільки щирий гнів і відчуття огиди».

У будинку, де діє музей Булгакова, до 1906 року мешкав видатний композитор Олександр Кошиць. Його заслуги як українського культурного діяча є дуже вагомими для всього світу, наголошують в НСПУ.

«Наша пропозиція чітка: закрити музей Булгакова; всі музейні експонати передати на архівне зберігання в Національний музей літератури; у приміщенні, де розміщувався музей Булгакова, створити музей Олександра Кошиця», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, у серпні з фасаду «жовтого» корпусу Інституту філології КНУ імені Т.Шевченка зняли меморіальну дошку на честь Булгакова. З ініціативою виступила громадська організація «Експертний корпус», наголосивши, що Булгаков є символом російської культури, а до української ніколи не мав жодного стосунку. 

За рішенням Міністерства освіти і науки в шкільній програмі лишили деяких російських письменників, зокрема й автора «Собачого серця». Детальніше про це писали наші колумністи. Так, своїми міркуваннями про це поділилася культурна оглядачка Лєна Чиченіна. Крім цього, про доцільність вивчення творів Михайла Булгакова читайте у колонці письменника та сценариста Андрія Кокотюхи.

Фото: НСПУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY