detector.media
27.05.2022 12:02
90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування КМІС
90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування КМІС
Зокрема, так відповіли 85% етнічних росіян, що проживають в Україні.

90% опитаних російськомовних мешканців України не зазнавали утисків через мову. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) щодо сприйняття окремих аспектів російсько-української війни, зокрема, наративів російскої пропаганди.

Респондентам пропонували вісім пар тверджень, які описують різні аспекти війни Росії проти України. У кожній парі одне з тверджень було проросійським, а друге – проукраїнським. Респондент мав обрати одне з тверджень і визначитися, наскільки з ним погоджується.

За результатами, у 7 з 8 випадків не менше 85% респондентів стверджували, що поділяють саме проукраїнську позицію. У цих же парах не більше 8-9% дотримувалися проросійської інтерпретації.

Наприклад, не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення (зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України); що Україна має власну тривалу історію становлення та державності, а не є «штучним» витвором радянської влади (97%); що західні держави не хотіли і не провокували Україну на війну проти Росії (85%), що заяви про «нацистів» у владі України є вигадкою (89%); що війна почалася через прагнення Росії підкорити Україну, а не через справедливі претензії (94%); що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та цивільних осіб (89%); що російська армія є винною у руйнації цивільної інфраструктури і появі жертв серед мирного населення (96%).

Найменше згоди серед респондентів – щодо того, чи бажають мешканці Донбасу залишатись частиною України. 73% вважають, що так, причому стільки ж – 73% – власне жителів Донбасу кажуть, що більшість хоче лишатися в Україні.

Опитування проводилось 19-24 травня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Опитано 2009 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) і на момент опитування перебували на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення, але, зазначають у КМІС, отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Нагадаємо, 83% українців виступають за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Про це свідчать результати опитування, яке провела група «Рейтинг».

Ілюстрація: unsplash, kiis.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY