3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси

3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси

3 Травня 2022
1524
3 Травня 2022
09:00

3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси

1524
Цього дня вручають премію ЮНЕСКО за внесок у справу свободи преси. Лауреатом 2022 року стала Білоруська асоціація журналістів.
3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси
3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси

Щорічно 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси, який запровадила Генеральна Асамблея ООН у 1993 році.

З нагоди цього дня ЮНЕСКО проводить конференцію. Цьогоріч цей захід відбуватиметься з 2 по 5 травня у змішаному форматі у Пунта-дель-Есті (Уругвай), тема  – «Журналістика у цифровій облозі». На 50-ти сесіях конференції обговорюватимуть вплив цифрової ери на свободу вираження поглядів, безпеку журналістів, доступ до інформації та недоторканність приватного життя.

У рамках конференції вручають премію за внесок у справу свободи преси імені Гільєрмо Кано – колумбійського журналіста, вбитого в 1986 році біля редакції своєї газети на замовлення наркомафії.

Лауреатом премії 2022 року стала Білоруська асоціація журналістів (БАЖ). Вперше за всі 25 років існування премії ЮНЕСКО присудила її не окремій людині, а організації. Про це рішення оголосили 27 квітня. 

«Присуджуючи премію БАЖ, ми підтримуємо всіх журналістів у всьому світі, які критикують, виступають проти та викривають авторитарних політиків та режими, передаючи правдиву інформацію та просуваючи свободу вираження думок. Сьогодні ми вітаємо та високо оцінюємо їхню роботу. Ми знаходимо спосіб заявити: ми з вами і цінуємо вашу мужність», – прокоментував голова міжнародного журі Премії, засновник та директор албанської організації засобів масової інформації Альфред Лела.

Нагадаємо, російську делегацію не пустили на конференцію ЮНЕСКО через невідповідність її вимогам.

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1524
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду