detector.media
03.05.2022 09:00
3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси
3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси
Цього дня вручають премію ЮНЕСКО за внесок у справу свободи преси. Лауреатом 2022 року стала Білоруська асоціація журналістів.

Щорічно 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси, який запровадила Генеральна Асамблея ООН у 1993 році.

З нагоди цього дня ЮНЕСКО проводить конференцію. Цьогоріч цей захід відбуватиметься з 2 по 5 травня у змішаному форматі у Пунта-дель-Есті (Уругвай), тема  – «Журналістика у цифровій облозі». На 50-ти сесіях конференції обговорюватимуть вплив цифрової ери на свободу вираження поглядів, безпеку журналістів, доступ до інформації та недоторканність приватного життя.

У рамках конференції вручають премію за внесок у справу свободи преси імені Гільєрмо Кано – колумбійського журналіста, вбитого в 1986 році біля редакції своєї газети на замовлення наркомафії.

Лауреатом премії 2022 року стала Білоруська асоціація журналістів (БАЖ). Вперше за всі 25 років існування премії ЮНЕСКО присудила її не окремій людині, а організації. Про це рішення оголосили 27 квітня. 

«Присуджуючи премію БАЖ, ми підтримуємо всіх журналістів у всьому світі, які критикують, виступають проти та викривають авторитарних політиків та режими, передаючи правдиву інформацію та просуваючи свободу вираження думок. Сьогодні ми вітаємо та високо оцінюємо їхню роботу. Ми знаходимо спосіб заявити: ми з вами і цінуємо вашу мужність», – прокоментував голова міжнародного журі Премії, засновник та директор албанської організації засобів масової інформації Альфред Лела.

Нагадаємо, російську делегацію не пустили на конференцію ЮНЕСКО через невідповідність її вимогам.

Ілюстрація: unsplash

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY