detector.media
23.04.2022 10:03
У Росії арештували критика Путіна Кара-Мурзу. Законодавці США вимагають звільнення
У Росії арештували критика Путіна Кара-Мурзу. Законодавці США вимагають звільнення
«Хоча у в'язниці сидить Кара-Мурза, справжнім злочинцем є Володимир Путін», – заявив Роджер Уікер, сенатор США від штату Міссісіпі та високопоставлений член Гельсинської комісії.

У Москві заарештовано опозиційного політика, журналіста, члена Антивоєнного комітету росії Володимира Кара-Мурзу. Про це повідомляє «Інтерфакс». У США новина про арешт Кара-Мурзи викликала обурення. Члени Гельсинської комісії Конгресу вбачають в арешті відомого російського опозиціонера подальше падіння Росії на дно, описане в романі Оруелла «1984», пише «Голос Америки»

У РФ його підозрюють у нібито «поширенні фейків» про дії російської армії в Україні. Бассманний суд Москви задовольнив клопотання слідства про обрання запобіжного заходу «у вигляді взяття під варту терміном до 12 червня 2022 року».

Адвокати Кара-Мурзи заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

Згідно з постановою Слідчого комітету, Кара-Мурза під час виступу перед членами Палати представників штату Арізона США поширив нібито недоствірну інформацію. Він нагадав, що збройні сили РФ бомбардують в Україні «житлові райони, об'єкти соціальної інфраструктури, у тому числі пологові будинки, лікарні та школи», а також застосовують інші заборонені засоби та методи ведення війни під час спеціальної військової операції на території України. Тим самим опозиціонер «завдав істотної шкоди інтересам РФ», зазначили у Слідчому комітері Росії.

Конгресмен від штату Теннессі Стів Коен, співголова Комісії з безпеки та співробітництва в Європі (відомій також як «Гельсінська комісія» Конгресу), висловив глибоке занепокоєння тим, як влада Росії ставиться до кримінальної справи, порушеної Слідчим комітетом проти Володимира Кара-Мурзи.

Роджер Уікер, сенатор США від штату Міссісіпі та високопоставлений член Гельсінкської комісії заявив:«Ці останні звинувачення проти Кара-Мурзи – очевидна вигадка, покликана відвернути увагу від жорстоких військових злочинів Путіна та утримати інших сміливих росіян від висловлювань проти Кремля, – йдеться у заяві сенатора Уікера. – Хоча Кара-Мурза і сидить у в'язниці, але справжнім злочинцем є Володимир Путін».

Нагадаємо, Кара-Мурза вже не вперше зазнає переслідування у Росії. Згідно зі спільним розслідуванням Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за Кара-Мурзою безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках. Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY