Росія у березні скоїла 155 злочинів проти медіа і журналістів в Україні – ІМІ

Росія у березні скоїла 155 злочинів проти медіа і журналістів в Україні – ІМІ

12 Квітня 2022
1347
12 Квітня 2022
16:55

Росія у березні скоїла 155 злочинів проти медіа і журналістів в Україні – ІМІ

1347
Серед цих злочинів – убивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, обстріли й захоплення телевеж, хакерські атаки.
Росія у березні скоїла 155 злочинів проти медіа і журналістів в Україні – ІМІ
Росія у березні скоїла 155 злочинів проти медіа і журналістів в Україні – ІМІ

Інститут масової інофрмації повідомив, що Росія у березні скоїла 155 злочинів проти медіа і журналістів на території України.

Серед цих злочинів – убивства, обстріли та поранення журналістів, погрози, переслідування, викрадення журналістів, обстріли й захоплення телевеж, хакерські атаки на сайти українських медіа, обстріли офісів медіа, вимкнення українського мовлення, блокування доступу до сайтів українських медіа в рф та окупованому Криму тощо.

За даними ІМІ,  шестеро журналістів убито під час виконання ними професійних обов’язків. Поранення в березні внаслідок обстрілів російських окупантів отримали щонайменше шестеро журналістів. 

ІМІ зафіксував вісім випадків захоплення та викрадення журналістів. У цих випадках у полоні опинилися щонайменше 10 журналістів. Більшість уже звільнено, але доля одного з журналістів, Дмитра Хилюка, досі невідома.

Інфографіка: ІМІ

Окупанти обстріляли дев'ять телевеж у семи регіонах України, унаслідок російських авіаударів повністю або частково в цих регіонах зникало українське мовлення.

Крім того, окупанти захоплювали редакції українських медіа та вмикали російські канали. Зокрема, російські окупанти примусово відімкнули Херсон та Мелітополь від українського мовлення, будівлю Суспільного в Херсоні окупанти замінували. 

Також ІМІ зафіксував численні DDoS-атаки на сайти українських онлайн-медіа та громадських організацій, які висвітлюють війну Росії проти України.

Російські злочини проти журналістів та медіа зафіксовано в 15 регіонах України. Найбільше злочинів Росія скоїла в Києві та області, далі йде Запоріжжя та Херсонщина: деякі міста цих регіонів досі окуповані російською армією.

У березні ІМІ зафіксував 11 випадків порушень свободи слова в Україні, за які відповідальна саме українська сторона. Всі випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів – напади, погрози та перешкоджання.

Переважно заважали роботі журналістів місцеві мешканці, представники територіальної оборони, правоохоронці. У журналістах – як іноземних, так і українських – вбачали «диверсантів», тримали в підвалі, оголошували в розшук через соцмережі, відбирали камеру, погрожували зброєю, перевіряли документи, без пояснень забороняли знімання (не лише наслідків російських обстрілів, а й у місті), вимагали видалити відео, зривали підготовку до прямих ефірів.

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та цілеспрямовано вбивають цивільне населення, зокрема, дітей та жінок. Воєнні злочини росіян можуть бути кваліфіковані як геноцид українського народу.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росією злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Головні новини про російське вторгнення — за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Колаж: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду