Найкраще судити Путіна за українським законодавством — експерт з кримінального права

Найкраще судити Путіна за українським законодавством — експерт з кримінального права

21 Квітня 2022
970
21 Квітня 2022
19:41

Найкраще судити Путіна за українським законодавством — експерт з кримінального права

970
«Міжнародний кримінальний суд не може в нашому випадку розглядати злочин агресії, оскільки ні Україна, ні Росія не є країнами-учасницями Римського статуту», – каже Гюндуз Маметов.
Найкраще судити Путіна за українським законодавством — експерт з кримінального права
Найкраще судити Путіна за українським законодавством — експерт з кримінального права

За умови правильного розслідування злочинів Кремля, Україна може розраховувати на свій Нюрнберг. Таку думку в коментарях hromadske.ua висловив Гюндуз Мамедов, експерт з міжнародного кримінального права, заслужений юрист України, заступник генпрокурора України у 2019-2021-х роках. 

Як розповів юрист, Україна робить все можливе для фіксації воєнних злочинів. Однак у правовій системі є свої складнощі. Зокрема, суд ООН розгляда спори, в яких  країна позивається до країни. Міжнародний кримінальний суд фокусується на процесах щодо фізичних осіб, які вчинили злочини. Під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду підпадає 4 види злочинів: воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид і злочин агресії.

«На жаль, Міжнародний кримінальний суд не може в нашому випадку розглядати злочин агресії, оскільки ні Україна, ні Росія не є країнами-учасницями Римського статуту,  – каже Гюндуз Маметов.  – Тому Україна і наші партнери шукають зараз інший механізм, за яким можна буде розслідувати цей злочин і притягти до кримінальної відповідальності РФ».

Як відзначив юрист, в українському законодавстві є така норма як «геноцид», і його можуть розслідувати й доводити і без звернення до Міжнародного суду. «Ми це вже робили щодо Голодомору, щодо депортації кримських татар. Але рішення національного суду не буде достатньо для того, щоб у світі визнали — Росія вчинила в Україні геноцид», – каже Гюндуз Маметов.

Він пропонує створити національний механізм із міжнародними елементами — коли в судову систему, прокуратуру, правоохоронну систему запрошують представників інших країн. Це все має відбуватися під резолюцією Генасамблеї ООН, що надасть легітимності. І таким чином будь-яке рішення суду стане обов’язковим до виконання.

На погляд Маметова, найкраще, коли Володимира путіна за нашим національним законодавством із залученням міжнародного елементу під Генасамблею ООН.

Нагадаємо, експерт з питань міжнародного кримінального права Уїльям Вілей відзначив, що найефективніше в Україні докази воєнних злочинів збирають правозахисні і громадські організації.

Фото: hromadske.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
970
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду