Росія скоїла 243 злочини проти журналістів та медіа в Україні – моніторинг ІМІ

Росія скоїла 243 злочини проти журналістів та медіа в Україні – моніторинг ІМІ

24 Квітня 2022
1951
24 Квітня 2022
17:45

Росія скоїла 243 злочини проти журналістів та медіа в Україні – моніторинг ІМІ

1951
Протягом двох місяців з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в Києві та передмістях столиці було вбито семеро журналістів під час виконання професійних обов’язків.
Росія скоїла 243 злочини проти журналістів та медіа в Україні – моніторинг ІМІ
Росія скоїла 243 злочини проти журналістів та медіа в Україні – моніторинг ІМІ

Станом на 24 квітня семеро журналістів вбито під час виконання професійних обов'язків, дев'ятеро – поранено, щонайменше 15 журналістів зникли безвісти. Такі дані Інститут масової інформації зафіксував з 24 лютого по 24 квітня.

До моніторингу увійшли вісім випадків захоплення та викрадення журналістів росіянами. У цих випадках у полон потрапили щонайменше дев’ять журналістів. Більшість з них уже звільнено, але досі невідома доля одного з журналістів - Дмитра Хилюка, який зник на Київщині. Колеги мали інформацію, що він потрапив у полон, але область вже звільнено від окупантів, проте про місцеперебування журналіста нічого невідомо.

Крім того, невідомою залишається доля ще щонайменше 14 журналістів з Маріуполя. ІМІ наразі не має можливості перевірити, що з колегами, тому вважає їх зниклими.

Також серед злочинів росіян обстріли, погрози, переслідування журналістів, обстріли й захоплення телевеж, хакерські атаки на сайти українських медіа, обстріли офісів медіа, вимкнення українського мовлення, блокування доступу до сайтів українських медіа в рф та окупованому Криму тощо.

Щонайменше 106 регіональних медіа змушені були припинити роботу через погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації та видавати газети тощо.

Протягом двох місяців з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в Києві та передмістях столиці було вбито семеро журналістів під час виконання професійних обов’язків. З них троє українських журналістів та чотири іноземних, п’ятеро чоловіків та дві жінки. Це Євген Сакун, оператор телеканалу LIVE; Брент Рено, документаліст і кореспондент The Times; П'єр Закжевскі, оператор телеканалу Fox News, громадянин Ірландії; Олександра Кувшинова, українська фіксерка, журналістка; Оксана Бауліна, журналістка російського The Insider, Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального; Максим Левін - фоторепортер, воєнний кореспондент, працював із багатьма міжнародними агенціями та українськими виданнями; Мантас Кведаравічюс, литовський режисер та документаліст.

Ще 14 журналістів загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків: Олександр Литкін, журналіст «КNК Медіа»; Ділєрбек Шакіров, цивільний журналіст інформаційного щотижневика «Навколо тебе»; Сергій Пущенко, графік і живописець, культуролог, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки журналістів України, лауреат журналістських премій, волонтер і ветеран АТО; Віктор Дудар, військовий журналіст; Павло Лі, актор, ведучий телеканалу «Дом»; Віктор Дєдов, оператор телеканалу «Сігма»; Олег Якунін, редактор запорізького сайту misto.zp.ua; Лілія Гумянова, викладачка журналістики та завідувачка художнього відділу Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості; Юрій Олійник, оператор 24 каналу; публіцист, історик, перекладач Сергій Заїковський; Денис Котенко, співробітник пресслужби Міністерства ветеранів; Євген Баль, журналіст, письменник, волонтер; Роман Нежиборець, відеоінженер чернігівського каналу «Дитинець»; журналіст громади Приірпіння Зореслав Замойський».

Поранення внаслідок обстрілів російських окупантів отримали щонайменше дев’ятеро журналістів на Київщині, Сумщині, Миколаївщині та Чернігівщині. Зокрема, це Стефан Вайхерт, журналіст данського видання Ekstra-Bladet; Еміль Фільтенборг, фотограф данського видання Ekstra-Bladet; Стюарт Рамзі, кореспондент британського телеканалу Sky News; Гійом Бріке, швейцарський журналіст; Мар’ян Кушнір, кореспондент «Радіо Свобода»; Хуан Дієго Еррера Арредондо, американський журналіст; Бенджамін Голл, кореспондент американського телеканалу Fox News; Андрій Цаплієнко, журналіст «ТСН. Тижня» телеканалу «1+1»; Олександр Навроцький, кінооператор.

ІМІ зафіксував вісім випадків захоплення та викрадення журналістів російськими окупантами. Ці випадки сталися на тимчасово окупованих територіях Запорізької (Мелітополь) та Херсонської (Нова Каховка) областей. Зокрема, це викрадення журналістів та видавця газети «Мелітопольські відомості», взяття в заручники батька журналістки видання «РІА-Мелітополь» Світлани Залізецької, журналістів з Нової Каховки Олега Батуріна та Олександра Гунька.

Російські окупанти обстріляли 11 телевеж у восьми регіонах України: Мелітополь (Запорізька область), Київ та село Винарівка (Київщина), Харків (двічі вдарили по телевежі) та область (Ізюм), Рівне, Вінниця, Коростень (Житомирщина), Лисичанськ (Луганщина), Білопілля (Сумщина). Унаслідок російських авіаударів повністю або частково в цих регіонах зникало українське мовлення.

Крім того, окупанти захоплювали редакції українських медіа та вмикали російські канали. Зокрема, російські окупанти примусово відімкнули Херсон та Мелітополь від українського мовлення, будівлю Суспільного в Херсоні окупанти замінували.

Також ІМІ зафіксував численні DDoS-атаки на сайти українських онлайн-медіа та громадських організацій, які висвітлюють війну Росії проти України. Сайти медіа ламали, змінювали новини, розміщували на них російську символіку чи заклики здатися. Так, хакерських атак зазнали сайти Суспільного, НВ, 5 каналу, «Бабеля», луцький сайт «Конкурент», видання «Полтавська хвиля», сайт херсонської газети «Новий день», фінансове видання Minfin.com.ua, херсонське видання МОСТ, сайт телеканалу «Еспресо», «Детектора медіа», тощо. Крім того, ІМІ зафіксував фішингові атаки на українські редакції та журналістів.

З кінця березня ІМІ зафіксував погрози на електронні адреси редакцій українських медіа та журналістів. Листи-погрози надходили з російської пошти mail.ru, вони були підписані різними користувачами. Погрожували журналістам допитами, тортурами, ув'язненням, згодом почали слати навіть віршовані погрози. Такі листи отримали редакції «Європейської правди», «Главкому», «Апострофу», «Крим.Реалії», сайту міста «Запоріжжя 061.ua», низка волинських та запорізьких медіа.

Російські злочини проти журналістів та медіа зафіксовано в 16 регіонах України. Найбільше злочинів Росія скоїла в Києві та області (це вбивства, поранення, зникнення, викрадення, обстріли журналістів та телевеж, погрози, кіберзлочини). Далі Запоріжжя та Херсонщина: деякі міста цих регіонів окуповані російською армією – там зафіксовано випадки викрадень, обстрілів журналістів, погроз, кіберзлочинів, захоплень редакцій медіа та вимкнення українського мовлення. Багато українських редакцій працювали з перебоями через сирени та обстріли по всій території Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду