Російські окупанти ведуть обстріли знімальних груп медіа — моніторинг ІМІ

Російські окупанти ведуть обстріли знімальних груп медіа — моніторинг ІМІ

6 Травня 2022
1360
6 Травня 2022
19:08

Російські окупанти ведуть обстріли знімальних груп медіа — моніторинг ІМІ

1360
У квітні більшість злочинів проти журналістів були скоєні Росією.
Російські окупанти ведуть обстріли знімальних груп медіа — моніторинг ІМІ
Російські окупанти ведуть обстріли знімальних груп медіа — моніторинг ІМІ

У квітні проти українських журналістів було скоєно 91 злочин, 85 з них — Росією. Про це йдеться в моніторингу Інституту масової інформації.

У квітні російські військові розстріляли в заблокованому Маріуполі литовського режисера та документаліста Мантаса Кведаравічюса.

За цей період ІМІ зафіксував два випадки обстрілів журналістів. Знімальна група американського телеканалу CNN потрапила 4 квітня під російський артилерійський обстріл біля Миколаєва. В частково окупованому Рубіжному Луганської області потрапила під обстріл кореспондентка телеканалу «Дом» Анастасія Волкова.

Невідомою залишається доля ще щонайменше 14 журналістів з Маріуполя.

Зафіксовано один випадок викрадення. У тимчасово окупованій Новій Каховці російські військові вивезли в невідомому напрямку місцевого журналіста та письменника, редактора інтернет-видання «Нова Каховка сіті» Олександра Гунька.

У квітні продовжилися погрози від росіян на електронні адреси редакцій українських медіа та журналістів. Листи-погрози надходили з російської пошти mail.ru та були підписані від імені різних користувачів. Погрожували українським журналістам допитами, тортурами, ув'язненням, згодом почали слати навіть віршовані погрози. Такі листи отримали редакції волинських, запорізьких, маріупольських та полтавських медіа. Також про погрози своїм рідним повідомив каховський журналіст Олег Батурін, який раніше був викрадений і перебував у полоні в окупантів.

Також росіяни систематично вчиняють кібератаки на сайти українських медіа. Зокрема, у квітні зафіксовано DDoS-атаку на сайт «Детектор медіа», відповідальність за яку взяло російське хакерське угруповання NoName057(16). Хакери назвали нас «ворогами Росії» та зазначили, що атакували, бо наше видання «дискредитує армію Росії та тиражує русофобські фейки».

У Запоріжжі хакери зламали молодіжний студентський сайт «Пороги» й опублікували там російську пропаганду.

Російські злочини проти журналістів та медіа зафіксовано в 11 регіонах України. Найбільше злочинів зафіксовано в Запорізькій та Волинській областях, де журналісти отримували переважно електронні погрози.

У квітні ІМІ зафіксував 6 випадків порушень свободи слова в Україні, за які є відповідальною саме українська сторона. З них чотири стосувалися фізичної агресії проти журналістів – перешкоджання (1) та погрози (3).

У квітні журналістам погрожували, зокрема, представники УПЦ МП. Так, чернівецькій журналістці Галині Єреміці погрожував парафіянин Московського патріархату під час зйомки на території храму Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ в селі Михальча Чернівецької області.

У Чернівцях секретар-архімандрит Чернівецько-Буковинської єпархії (Московського патріархату) Микита Сторожук напередодні Великодня пригрозив війною журналісту, керівнику інформаційного порталу «БукІнфо» Сергію Зарайському. Причина цих погроз – матеріал «БукІнфо», в якому була згадка про Сторожука.

Крім того, погрози отримала фотокореспондентка запорізького сайту 061.ua Катерина Клочко після того, як вона написала у фейсбуці про спробу псевдожурналіста і колаборанта Кирила Стремоусова потрапити на зустріч волонтерів з місцевою владою щодо питань про прозорість схем отримання і доставки гуманітарної допомоги до області.

Також експерти ІМІ зафіксували по одному випадку цензури та юридичного тиску. «Безпрецедентним випадком цензури» в ІМІ назвали вимкнення мовлення трьох опозиційних каналів: «Еспресо», Прямого та 5 каналу.

Порушення зафіксовано в п’яти регіонах. У Чернівцях та області – два випадки. В інших регіонах – по одному випадку: Київ, Одеса, Запоріжжя, Миколаївщина.

Від початку року ІМІ зафіксував 55 випадків порушень свободи слова, 19 випадків перешкоджання, 9 випадків погроз та обмеження доступу, 7 випадків кіберзлочинів, 5 побиттів та 1 випадок цензури.

Нагадаємо, у лютому ІМІ зафіксував 13 злочинів Росії проти медіа і журналістів в Україні. У березні Росія скоїла 155 злочинів проти медіа і журналістів в Україні.

Інфографіка: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1360
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду