В Україні поліція за місяць відкриває до 160 проваджень щодо колаборантів – МВС

В Україні поліція за місяць відкриває до 160 проваджень щодо колаборантів – МВС

17 Серпня 2022
845
17 Серпня 2022
13:22

В Україні поліція за місяць відкриває до 160 проваджень щодо колаборантів – МВС

845
МВС: В Україні наразі не спостерігається зменшення виявлених правоохоронцями фактів колаборації.
В Україні поліція за місяць відкриває до 160 проваджень щодо колаборантів – МВС
В Україні поліція за місяць відкриває до 160 проваджень щодо колаборантів – МВС

Речниця МВС України Альона Матвєєва повідомила, що поліція за місяць відкриває до 160 проваджень щодо колабораціонізму.

«Зменшення виявлених Національною поліцією фактів колаборації на сьогодні не спостерігається. В середньому за місяць нараховується у ЄРДР близько 160 цих фактів», – цитує Матвєєву «Укрінформ».

З початку російського вторгнення і дотепер у провадженні Нацполіції знаходилося загалом 1200 кримінальних проваджень. З них 549 справ було розпочато за такими фактами, як публічне заперечення збройної агресії РФ проти України, публічні заклики до підтримки рішень і дій РФ, до співпраці з РФ, до невизнання державного суверенітету України на тимчасово захоплених територіях України тощо.

«627 справ було розпочато за фактами добровільного зайняття громадянами України посад, які були незаконно створені на тимчасово окупованих територіях, а також у окупаційній адміністрації РФ, або щодо добровільного обрання до таких органів тощо», – зазначила вона.

Матвєєва уточнила, що з цих 1200 кримінальних проваджень у ході досудового розслідування 199 особам було повідомлено про підозру. Ці люди переважно є: представниками держорганів і органів місцевого самоврядування – 6; експрацівниками правоохоронних органів – 4; представниками ТОВ або ФОП – 3; цивільними громадянами – 166.

«За результатами розслідування у 101 кримінальному провадженні матеріали щодо підозрюваних було направлено до суду. Найбільше у таких областях, як Житомирська – 33, Сумська – 15, Київська – 10», – сказала Матвєєва.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

В Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії ОПЗЖпартії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Соціалістичної партії України», а також «Партії Шарія», «Прогресивної соцпартії України» Наталії Вітренко.

Фото: Rae Allen/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
845
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду