УІК: З українських бібліотек доведеться вилучити понад 100 млн примірників російських книжок

УІК: З українських бібліотек доведеться вилучити понад 100 млн примірників російських книжок

24 Травня 2022
1486
24 Травня 2022
14:03

УІК: З українських бібліотек доведеться вилучити понад 100 млн примірників російських книжок

1486
Щодо класичної російської літератури, вважає директорка УІК, наразі немає переконливих аргументів, чому її не можна теж вилучити.
УІК: З українських бібліотек доведеться вилучити понад 100 млн примірників російських книжок
УІК: З українських бібліотек доведеться вилучити понад 100 млн примірників російських книжок

З українських публічних бібліотек доведеться вилучити понад 100 млн примірників російських пропагандистських книжок. Про це в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» сказала директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

«Поки триває процес підготовки нормативних документів. Але, за моїми підрахунками, у фондах публічних бібліотек наразі може бути понад 100 млн примірників літератури, яка потребуватиме вилучення. Звісно, хочеться це зробити швидше, але було б добре, якщо хоча б ідеологічно шкідлива література, видана за радянських часів (до речі, двома мовами, російською та українською), якої дуже багато, а також російська література антиукраїнського змісту були вилучені до кінця року», – зазначила вона.

За словами Олександри Коваль, після вилучення книжок антиукраїнського змісту з імперськими наративами та пропагандою насильства будуть вилучені також твори сучасних російських авторів, видані в Росії після 1991 року. Щодо класичної російської літератури, вважає директорка УІК, наразі немає переконливих аргументів, чому її не можна теж вилучити.

«Усі ми читали ці книжки, у мої шкільні роки була суцільна російська класика, яка вважалася вершиною світового письменства. За рахунок того, що ми досить посередньо знали світову класику, багато хто залишився з переконанням, що це справді та література, без якої неможливо розвинути інтелект та естетичні відчуття, бути освіченою людиною. Насправді, це не так.

Це насправді дуже шкідлива література, вона може дійсно впливати на погляди людей. Тому моя особиста думка, що ці книжки також мають бути вилучені з публічних і шкільних бібліотек. Вони, напевно, мають залишитися в університетських і наукових бібліотеках для вивчення фахівцями коренів зла і тоталітаризму», – сказала Олександра Коваль.

Нагадаємо, у квітні 2022 року в Україні створили Раду з розвитку бібліотечної сфери. Вона напрацювала рекомендації щодо того, які російські та радянські книги потрібно вилучати з бібліотечного фонду. Детальніше про ці критерії — за посиланням.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко не виключає, що вилучені з бібліотек російські книги можуть піти на макулатуру і друк українських книжок

Також в Україні можуть змінити перелік російських творів, рекомендованих до вивчення

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1486
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serg
674 дн. тому
всі козломорді книжки здати в макулатуру та переробити на книги з українською, англійською та європейськими мовами ... забути язік ворога на століття...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду