«На жаль, це нацизм». Сергій Лозниця відреагував на рішення Української кіноакадемії

«На жаль, це нацизм». Сергій Лозниця відреагував на рішення Української кіноакадемії

20 Березня 2022
6023
20 Березня 2022
10:34

«На жаль, це нацизм». Сергій Лозниця відреагував на рішення Української кіноакадемії

6023
Кінорежисер підкреслює: «Я є і завжди буду українським кінорежисером».
«На жаль, це нацизм». Сергій Лозниця відреагував на рішення Української кіноакадемії
«На жаль, це нацизм». Сергій Лозниця відреагував на рішення Української кіноакадемії

Кінорежисер Сергій Лозниця опублікував офіційну заяву щодо рішення виключити його зі складу Української кіноакадемії. У ній він піддав іронії заяву кіноакадемії та підкреслив, що вважає себе українським кінорежисером. Також Сергій Лозниця знову виступив проти ініціативи України бойкотувати російське кіно, оскільки частина кінорежисерів РФ критикують режим Путіна.

Зокрема, Лозниця звертає увагу на виокремлення у рішенні щодо нього національної ідентичності. «"У наш час, коли Україна всіма силами бореться за незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця має бути його національна ідентичність", – йдеться у повідомленні, опублікованому на сторінці Української кіноакадемії у Facebook, — пише Лозниця. — Отже, не громадянська та політична позиція кожного громадянина країни має значення; не прагнення об'єднати всіх волелюбних та вільнодумних людей світу проти російської агресії; не міжнародні зусилля всіх демократичних країни світу для перемоги у цій війні; саме "національна ідентичність" є головним. На жаль, це нацизм. Подарунок кремлівським пропагандистам від Української кіноакадемії».

Кінорежисер, як видається, вражений, що його виключили і через космополітизм: «Виступаючи проти космополітизму, українські "академіки" застосовують саме […] дискурс, вигаданий Сталіним, заснований на ненависті, запереченні свободи слова, відстоюванні колективної провини та забороні будь-яких проявів індивідуалізму чи індивідуального вибору. Чи "члени академії" просто проти цінностей Діогена, Зенона, Канта та Вольтера? Чи вони проти цінностей, які складають основу культури та суспільства сучасної Європи, місця, до якого вони так відчайдушно хочуть належати?».

Також, за словами Лозниці, він не підтримує вимоги України до організаторів фестивалю, де, з ініціативи Франції, мали бути представлені його фільми. Зусилля України в умовах війни захистити світ від російської культури, яка теж причетна до породження кривавих диктаторів, кінорежисер характеризує як «словесні напади».

Щорічний фестиваль фільмів, вироблених у країнах, утворених після розпаду СРСР, має пройти під гаслом Entre Lviv et l’Oural («Між Львовом та Уралом»). Фільми Лозниці, за його словами, подали туди викладачі російської з університету Нанта (Франція). «Дізнався про цей фестиваль із заяви Української кіноакадемії. Я зв'язався з організаторами фестивалю, мені повідомили, що "академія" та українська "культурна спільнота" в принципі підтримують рішення про проведення фестивалю, лише вони вимагають, щоб всі фільми з програми кінофестивалю замінили фільмами виробництва України або фільмами про Україну. Я цитую: “... пропонуємо замінити фільми всієї програми фільмами виробництва України або про Україну, тим самим розмежовуючи нашу культуру і російське кіно... " Коли організатори фестивалю відмовилися виконувати вимоги "академії", вони зазнали словесного нападу та потоку ненависті з боку української "культурної спільноти"», - зазначив Сергій Лозниця.

Завершив своє звернення Сергій Лозниця словами: «Я є і завжди буду українським кінорежисером. Щиро бажаю всім зберігати розсудливість у цей трагічний час».

Заклики кінорежисера до підтримки України та до перемоги над «російським монстром», а також повний текст його заяви можна прочитати за цим посиланням.

Нагадаємо, Сергій Лозниця залишив Європейську кіноакадемію (EFA) на знак протесту проти, на його думку, «ганебної» реакції організації на вторгнення Росії в Україну. 

Після повномасштабного нападу Росії частина українських кіномитців, щоб висловити свою громадянську позицію, пішли на фронт. Серед них кінорежисери Олег Сенцов, Ахтем Сеїтаблаєв. Діячі української культури гинуть, захищаючи Україну, а також під час обстрілів їхніх будинків.

18 березня стало відомо, що Українська кіноакадемія виключила зі свого складу Сергія Лозницю. Відповідне рішення було прийнято правлінням і наглядовою радою. Також Українська кіноакадемія звернулася до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери.

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Лозниці

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6023
Читайте також
27.05.2022 09:00
Олена Коркодим
«Детектор медіа»
2 658
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр
768 дн. тому
Тупой дегенерат
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду