Суддю, яка виносила рішення проти Балуха, визнали винною у державній зраді

Суддю, яка виносила рішення проти Балуха, визнали винною у державній зраді

16 Лютого 2022
1669
16 Лютого 2022
21:05

Суддю, яка виносила рішення проти Балуха, визнали винною у державній зраді

1669
За низку «незаконних рішень» у адміністративних та кримінальних справах їй загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.
Суддю, яка виносила рішення проти Балуха, визнали винною у державній зраді
Суддю, яка виносила рішення проти Балуха, визнали винною у державній зраді

Колишній судді, яка ухвалювала рішення під час кримінального переслідування Володимира Балуха, загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді. Про це з посиланням на повідомлення прокуратури АР Крим і Севастополя пише сайт «Крим.Реалії».

Ім'я та прізвище екссудді не вказано.

За даними з відкритих джерел, після анексії Криму головою Роздольненського районного суду, підконтрольного Росії, було призначено Тетяну Пиркало. Зараз вона вже не є головою суду.

Пиркало ухвалювала судові рішення щодо колишнього політичного ув'язненого Кремля, українського активіста в Криму Володимира Балуха.

«З вересня 2001 року обвинувачена перебувала на посаді судді Роздольненського районного суду АР Крим, після окупації, у 2014 році, зламала присягу на вірність народу України та пізніше обійняла посаду голови незаконно створеного «Роздольненського районного суду Республіки Крим», – йдеться у повідомленні прокуратури. За цією інформацією, колишня суддя винесла низку «незаконних рішень» у адміністративних та кримінальних справах.

Раніше до суду спрямували звинувачення щодо колишнього російського прокурора Роздольненського району Криму, який займався кримінальним переслідуванням Володимира Балуха у 2014 році.

Володимир Балух – кримський фермер, український громадський активіст, член Конгресу українських націоналістів. Після анексії Криму Росією відмовився від російського громадянства. Взимку 2013 року Балух вивісив прапор України на своєму будинку, пізніше прикріпив на будинок табличку «Вулиця героїв Небесної Сотні».

Наприкінці 2016 року Володимира Балуха затримали співробітники ФСБ Росії. Вони стверджували, що на горищі будинку Балуха знайшли патрони і тротилові шашки. Підконтрольний Росії суд у Криму засудив його до 5 років позбавлення волі – за двома кримінальними справами: зберігання боєприпасів та інцидент, що назвали «побиттям начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання».

Балух свою провину не визнав, на знак протесту він оголошував голодування. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

Як ми писали, у 2020 році Володимира Балуха побили в столичному Гідропарку. Після тяжких травм він лікувався та відновлювався майже півтора року.  Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Правоохоронці розглядали чотири версії нападу на Балуха: нещасний випадок, хуліганство, помста та умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

У підсумку, поліція Києва кваліфікувала напад як розбій.

Фото з архіву «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1669
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду