detector.media
10.02.2022 15:54
В Україні є олігархи різного ступеня «зашквареності» – Мін’юст
В Україні є олігархи різного ступеня «зашквареності» – Мін’юст
Денис Малюська: Хтось постраждає більше, хтось постраждає менше, але закон один для усіх.

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що в Україні існує градація олігархів – від меньшого до більшого ступеня «зашквареності».

Таку думку Малюська висловив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» коментуючи норму про декларування контакітв у законі про олігархів.

«В нас є олігархи різного ступеню зашквареності. Зрозуміло, що по найбільш таким затятим олігархам, які давно втратили бізнес репутацію, репутаційні удари будуть меншими, але, з іншого боку, вони можуть істотніше постраждати від інших інструментів, наприклад, того самого декларування контактів», – каже Малюська.

На думку Малюські, коло безпосереднього спілкування Ігоря Коломойського з окремими чиновниками чи депутатами ширше, ніж у Ріната Ахметова.

«Тому щось по ньому вдарить більше, щось по комусь іншому вдарить більше. Рамка писалася для всіх однаково: не так, що для цього будуть такі інструменти, для іншого — такі. Це як обмеження швидкості на дорогах: водієві Феррарі вони більш відчутні, аніж водієві Таврії. Тому так, хтось постраждає більше, хтось постраждає менше, але закон один для усіх...Мета наша, щоб вони зрозуміли, що їх очікує, і добровільно відійшли від тих практик, які вони зараз використовують», – каже міністр.

Раніше Малюська висловив думку, що ознакам «очевидного олігарха», які визначені законом про деолігархізацію, сьогодні відповідають Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Фото: Міністерство юстиції України/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY