detector.media
09.02.2022 12:33
DW сподівається домовитись із владою Росії та знову відкрити офіс у Москві
DW сподівається домовитись із владою Росії та знову відкрити офіс у Москві
У Deutsche Welle є кілька планів подальших дій, та в приорітеті — знову відкрити офіс, а не вивозити працівників.

Генеральний директор Deutsche Welle Петер Лімбурґ сподівається, що медіакомпанія знову зможе відкрити офіс у Москві. Про це він сказав в інтерв'ю російському каналу «Дождь».

«Дуже сподіваємось, що російський уряд повернеться до нас обличчям і хоча б поверне нашим журналістам акредитацію та дозволить нам знову відкрити офіс», — зазначив Лімбурґ.

Він розповів, що в DW очікували якихось дій російської влади щодо місцевого бюро, але «були здивовані жорсткістю та суворістю цієї реакції, тому що ця реакція, звичайно ж, надмірна» і «не має нічого спільного із юридично обґрунтованими діями». Зокрема тому, на його думку, що ситуації із закриттям RT DE в Німеччині та DW у Росії дуже різні.

«У першому випадку йдеться про питання правового характеру, пов'язане з ліцензією Russia Today-Німеччина. Не було якогось рішення на державному рівні, яке означало б "ні" для RT. Було рішення незалежної ради, яке свідчить, що засобу масової інформації потрібна ліцензія. А у нас у Росії ліцензія є. Але її забрали. Насамперед, різниця в тому, що це дві різні ситуації.

А друга відмінність полягає в тому, що у нас із Russia Today-Німеччина різні концепції, різні юридичні концепції. Ми — незалежна суспільна мовна компанія, яку контролює громадянське суспільство, а не уряд. А Russia Today як таку контролює уряд. Це ще один момент.

І третій момент — наші журналісти в Москві зараз не можуть працювати, офіс закритий. При цьому всі російські журналісти у Німеччині можуть працювати, можуть робити репортажі, можуть знімати відео, писати статті — що завгодно. І мені здається, те, що було зроблено з нашим офісом, це несправедливо», — додав гендиректор DW.

Він також розповів про закиди з боку російської влади, що DW нібито контролює уряд Німеччини, однак не наводить докази цього.

«У Німеччині є закони, які кажуть, що ми — незалежна компанія, що нас не контролює влада. І є парламент, який виділяє нам кошти із бюджету. У нас є чіткі правила, якими керується наглядова контрольна рада. У ньому перебувають представники громадянського суспільства.

Глава нашої редакційної колегії — католицький священик, не політик. Так само і з фінансовою порадою — його контролює не політик. Так, беруть участь і політики, але це зазвичай як представники опозиції, так і представники влади. Отже, концепція зовсім інша. А Russia Today, як ми знаємо і як вони самі кажуть, є позицією російського уряду. Ось і все, в цьому полягає різниця», — додав Лімбурґ.

За його словами, наразі працівники DW у Москві формально не втратили роботу, тому що їх не звільняли, але працювати фактично не можуть, і «в середньостроковій перспективі, якщо нічого не зміниться, доведеться шукати інші рішення».

«Ситуація особливо складна для фрілансерів, які працюють на нас лише час від часу. У нас в офісі працює від 12 до 15 співробітників, і більшість із них громадяни Росії. Так, громадяни Росії. І, найімовірніше, їм важко буде знайти іншу роботу», — зазначив Лімбурґ.

Він додав, що DW має кілька планів подільших дій, але перша мета — спробувати знову відкрити офіс, а не вивозити працівників.

Нагадаємо, 3 лютого Міністерство закордонних справ Росії оголосило про закриття російського бюро телерадіокомпанії Deutsche Welle і позбавлення акредитації всіх його співробітників, а також попросило визнати DW ЗМІ-іноагентом. 

Як наголосили у міністерстві, це відповідь Німеччині на заборону мовлення російського каналу RT DE. За рішенням медіарегулятора Німеччини, з 1 лютого 2022 року в країні заборонені трансляція та подальше розповсюдження будь-яких програм російського пропагандистського каналу RT DE. Регулятор пояснив це рішення відсутністю у канала національної ліцензії на трансляцію.

4 лютого було повідомлено про закриття офісу DW у Москві.

Фото: DW

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY